Predavatelji in asistenti

dr. Mateja Rek

redna profesorica

Portret Mateja Rek

Sodeluje kot:  Profesorica

Govorilne ure: Po dogovoru

E-pošta: mateja.rek@fuds.si

Področje Raziskave: komunikologija, sociologija

Sodelovanje pri predmetih:
1. stopnja – Mediji in komuniciranje, Medijska kultura
2. stopnja – Sodobne teorije medijev in komuniciranja, Komunikacijski procesi

Zunanje povezave: https://www.researchgate.net/profile/Mateja-Rek

Življenjepis:

Dr. Mateja Rek je zaposlena kot profesorica na Fakulteti za uporabne družbene študije in Fakulteti za informacijske študije. Je vodja Infrastrukturnega programa – zbiranje, vodenje in arhiviranje podatkov o medijski pismenosti v Sloveniji, ki ga financira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS. Je tudi članica Jean Monnet Evropskega omrežja za digitalizacijo in e-vladanje, projekta Jean Monnet Policy Debate, ki ga financira Erasmus+. Dela tudi kot raziskovalka programa »Razvojni procesi in interakcije v digitalni družbi na Fakulteti za informacijske študije, ki ga financira ARIS.

Je redna profesorica za sociologijo in raziskovalka na področju komunikologije, ki redno predava na domačih fakultetah, gostuje tudi v tujini.  Od leta 2009 do 2013 je bila dekanja Fakultete za medije v Ljubljani in od 2016 do 2018 dekanja Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Trenutno je še posebej aktivna pri raziskovanju in promociji pomena medijske pismenosti in potrebe po medijski vzgoji v Sloveniji in EU. Objavila je več visoko uvrščenih znanstvenih del s področja medijske pismenosti in izobraževanja, medijske konstrukcije realnosti, strateškega komuniciranja, medkulturnega komuniciranja, družbenih sprememb in razvoja, aktivnega državljanstva in civilne družbe v EU.