You are currently viewing Erasmus+ kratkoročna mobilnost na University of Applied Sciences Baltazar Zaprešić, Hrvaška, Erna Toromanović-Sendić

Erasmus+ kratkoročna mobilnost na University of Applied Sciences Baltazar Zaprešić, Hrvaška, Erna Toromanović-Sendić

Sem Erna in končujem drugi letnik magistrskega študija “Medkulturni management” na FUDŠ. Izkoristila sem priložnost za sodelovanje na BIP mobilnosti v Biogradu na Moru na Hrvaškem, preko programa Erasmus+.

Ta petdnevna kratkotrajna mobilnost na temo “Voditelji 21. stoletja” mi je bila zelo všeč. Predavanja na Univerzi Baltazar Zaprešić so bila zanimiva in dinamična. Še posebej mi je bila všeč SWOT analiza, kjer smo raziskovali naše osebne prednosti in slabosti ter kako te pozitivne in negativne lastnosti ustvarjajo priložnosti in tveganja za nas. Poleg predavanj je bilo na voljo veliko interaktivnih iger, kjer smo spoznavali, kakšne lastnosti mora imeti pravi vodja, ali naj nas vodijo čustva in kako povrniti izgubljeno zaupanje. Poleg vodstvenih veščin smo spoznali tudi cilje trajnostnega razvoja in kako nanje gledajo korporacije.

Poleg predavanj na lepi in moderni univerzi smo se odpravili tudi na izlete po hrvaški obali. Nekega dne smo se odpravili v mesto Zadar, kjer mi je bil najbolj zanimiv obisk podjetniškega inkubatorja. Slišal sem čudovite lokalne poslovne zgodbe, ki človeka resnično motivirajo; eden od njih je govoril o prvi ženski, ki je proizvedla svoje pivo. V Pivovarni »Brlog« smo si oddahnili od poletne vročine in si privoščili kratek pogovor z ustanoviteljem. Drugi dan smo si ogledali mesto Šibenik in nacionalni park Krka. Uživali smo v lepotah morja, poletnih nočeh in vročih dneh.

Poleg tega sem opazoval udeležence iz Poljske, Slovaške, Češke, Litve, Portugalske in Slovenije. Kot medkulturni menedžer sem prepoznaval teorije in kulturne razlike, ki sem jih večkrat spoznaval na univerzi. To je bila odlična priložnost za uporabo pridobljenega znanja in spoznavanje novih prijateljev iz vse Evrope.

Hvala obema univerzama za to priložnost, posebna zahvala pa Erasmus+.

Erna Toromanović-Sendić