You are currently viewing Erasmus+ kratkoročna izmenjava na University Babeș-Bolyai, Romunija, Eva Tekavčič

Erasmus+ kratkoročna izmenjava na University Babeș-Bolyai, Romunija, Eva Tekavčič

Po večletnem razmisleku in premikanju dolgoročne Erasmus izmenjave, ki sem jo planirala na dodiplomskem študiju, se mi je končno uspelo udeležiti kratkoročne izmenjave v Romuniji. In to je bila do danes najboljša akademska izkušnja.

Program, ki sem ga izbrala, je potekal na Univerzi Babeș-Bolyai v Cluj-Napoci, kot tudi tri dni od doma, na daljavo. Imeli smo zanimiva predavanja, ki so razlagala neoliberalizem, duhovnost in osebni razvoj, ki sta postala izjemno aktualna danes. Skozi zgodovino in različna obdobja smo dobili vpogled v gospodarsko, politično in duhovno stanje na Balkanu. Pod drobnogled pa smo vzeli fenomen, ki ga opažajo v Romuniji, in to je “nova duhovnost znotraj delovnega okolja”. Ta se nanaša na spodbujanje individualizma, sproščanja, kreativnosti in produktivnosti z namenom biti čim učinkovitejši delavec.

Najpopularnejša tehnika samoizboljševanja je trenutno Theta healing, ki temelji na uporabi theta možganskih valov, ki naj bi omogočali dostop do podzavestnih misli in prepričanj ter spreminjanje negativnih ali omejujočih prepričanj v pozitivna. Sama sem bolj seznanjena z miselnostjo in filozofijo vzhodnih spiritualnosti, zato me je trend v Romuniji presenetil. Skozi interaktivne dele predavanj smo si s študenti iz predvsem južne Evrope izmenjali izkušnje in poglede na tematiko.

Poleg bogatih učnih izkušenj je bila izmenjava tudi kulturno zanimiva. Skozi voden ogled po mestu in izlet v rudnik soli Turda, ki izgleda prej kot zabaviščni park, smo dobili boljši vtis o zgodovini in kulturi transilvanske prestolnice. V času mojega obiska Cluja je potekal tudi Festival etničnih skupin, kjer smo na ulicah imeli sprevod, koncert in fantastično bobnanje.

Bivanje in študij v Romuniji, pa čeprav za kratek čas, sta mi prinesla prijetno izkušnjo. Spoznala sem veliko novih ljudi iz različnih okolij, kar je izboljšalo moje socialne veščine in znanje angleščine. Ker sem spoznala nekaj novih prijateljev, ki imajo bodisi težave z vizo bodisi so preganjani v njihovi državi, me je to spodbudilo k razmisleku o svoji privilegiranosti in vrednotah.

Vsakomur, ki razmišlja o Erasmus izmenjavi, jo toplo priporočam. Romunijo pa tudi!

Eva Tekavčič