You are currently viewing Erasmus+ mobilnost na Metropolitan University Prague, Minja Jovanović

Erasmus+ mobilnost na Metropolitan University Prague, Minja Jovanović

Ko sem se prijavila na Erasmus+ izmenjavo, sem razmišljala med več mesti, a sem se na koncu odločila za Prago, kar je bila zagotovo najboljša odločitev, ki sem jo lahko sprejela. Praga je mesto, ki nikoli ne spi, mesto, kjer je vedno kaj novega za videti in mesto, kjer sem spoznal vseživljenjske prijatelje. Erasmus+ je priložnost, da spoznaš ljudi, ki bodo tvoji prijatelji, da spoznaš nove kulture in izboljšaš svoj jezik. Delovanje v večkulturnem okolju je tako osebni kot karierni razvoj, saj bo eden od pomembnih dejavnikov prihodnosti. Naučiti se spoštovati svojo kulturo enako kot tujo, videti, kako delujejo ljudje v drugačnih kulturah od naše, in sprejeti nove navade, ki jih ustvarjamo z njimi. Skozi to izkušnjo sem se veliko naučil o zgodovini Češke, predvsem Prage. Osnovne češke fraze sem se naučil tudi s pomočjo prijateljev iz Češke.

Erasmus je bil zame enkratna izkušnja, saj menim, da se taka izkušnja ne more primerjati s turističnim obiskom Prage, v skoraj 4 mesecih življenja tam sem pridobila povsem nove navade, odkrila najljubše kraje za študij domačih študentov, tudi poskusil češko hrano, ki so mi jo priporočili domačini. Način življenja se popolnoma spremeni in to mi je bilo še posebej všeč.

Skozi to izkušnjo sem imel priložnost spremljati predavanja in študirati v angleščini, jezik izpopolnjevati skozi vsakodnevne pogovore. Ta način učenja je bil čisto druga perspektiva, študirala sem na novih področjih, s katerimi se prej nisem imela priložnosti ukvarjati in vsekakor so se mi odprli novi razgledi in pogledi na svet, kulturo in mojo kariero. Imela sem priložnost sodelovati pri različnih skupinskih projektih, ki jih je organizirala fakulteta, najljubše pa mi je bilo ‘Erasmus international lunch’, kjer je vsak prinesel tradicionalno hrano iz svoje države, tako da smo poskušali hrano z vsega sveta in se tako še bolj zbližali z drugimi mednarodni študenti. Delili smo svoje zgodbe iz naših domovin in fakultet, izkušnje in prijateljstva.

Erasmus mi je dal tudi priložnost obiskati okoliška mesta in države blizu Prage, spoznati njihovo zgodovino in videti lepoto, ki jo skrivajo. Praga je mesto s popolnim ravnovesjem narave in urbanosti, številnimi parki, ki se nahajajo po vsem mestu, čudovito reko Vltavo, mimo katere sem šla vsak dan na poti na fakulteto, pa tudi čudovitimi muzeji in mestnim središčem.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil fakulteti FUDŠ za to priložnost. Vsem, ki me sprašujete ali se ne morete odločiti, kam na Erasmus, bi vedno priporočila Prago, pa tudi Metropolitan University Prague, kjer so nam bili koordinatorji in profesorji vedno na voljo za vsa vprašanja in težave, ki smo jih imeli med izmenjavo.

Hvala in Nashledanou (nasvidenje),

Minja Jovanović