You are currently viewing PSIHODNEVI 2024 – Zimska šola psihologije

PSIHODNEVI 2024 – Zimska šola psihologije

Zavedanje, da nismo osamljeni in da je nekdo v naši bližini, ki se spopada z enakimi izzivi ter jih uspešno premaguje, okrepi našo notranjo moč. To nas navdihuje k želji po lastnem okrevanju, saj vidimo, da je mogoče premagati težave. Hkrati pa si želimo postati vzor tudi sami, spodbujati druge in deliti svojo pot do uspeha.

Lepo vabljeni na Psihodneve 2024 na katerih boste spoznali študijske programe, predavatelje, študente in diplomante iz Šole za psihosocialno pomoč in svetovanje ter druge posameznike, ki so se v preteklosti soočali s hudimi življenjskimi preizkušnjami, ampak iz njih odšli kot zmagovalci.

PSIHODNEVI 2024 bodo potekali v online obliki tri zaporedne ponedeljke v februarju in sicer:

12. 2. 2024 ob 16h

19. 2. 2024 ob 17h

26. 2. 2024 ob 17h

Vsi dogodki so brezplačni!

PROGRAM:

16.00 – 16.15 UVODNI POZDRAV IN PREDSTAVITEV FUDŠ

Andreja Slejko Rojc, vodja Kariernega centra in organizatorka dogodka16.15 PREDAVANJE “ČUJEČNOST: KAJ JE, KAKO SE JE LOTIMO IN ZAKAJ JE TO POMEMBNO?”

pred. Emil Karajić, predavatelj in Vodja šole za psihosocialno pomoč in svetovanje na FUDŠ

Verjetno se nas je večina že srečala s pojmom čuječnosti (mindfulness), saj se le-temu danes zelo težko izognemo, še posebej če nas zanima področje duševnega zdravja in psihosocialne pomoči. Zmanjševanje stresa, boljše soočanje s kroničnimi boleznimi, blagodejni vpliv na anksioznost in depresijo ter pozitiven vpliv na splošno telesno zdravje so le nekateri dobro raziskani pozitivni učinki osebne prakse čuječnosti. Zaradi svoje široke uporabnosti, fleksibilnosti in univerzalnosti čuječnost danes postaja tudi ključno orodje mnogih psihoterapevtskih in svetovalnih struj.

Psiholog Emil Karajić se bo v svojem kratkem predavanju posvetil vprašanjem: kaj je čuječnost, kako začeti lastno prakso kultiviranja čuječnosti in na katere pasti lahko na tej poti naletimo. Ponudil bo kar nekaj praktičnih smerokazov, ki bodo koristni tako za začetnike kot za veterane kultiviranja čuječnosti.

Pred. Emil Karajić sodeluje na FUDŠ kot asistent in predavatelj pri strokovnih predmetih, ki se nanašajo na rehabilitacijsko, specialno in socialno pedagogiko ter psihologijo in psihosocialno svetovanje. Od leta 2023 naprej vodi Šolo za psihosocialno pomoč in svetovanje na FUDŠ in je uspešen študent na doktorskem študiju Sociologija in Psihosocialne študije na FUDŠ.

17.30 SPROSTITVENE TEHNIKE IN MEDITACIJE – VSAKODNEVNA PRAKTIČNA DEJANJA ZA DOLGOROČNO BLAGOSTANJE

Študenti 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS)

Študentke in študenti tretjega letnika študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS) bodo v okviru predmeta Osnove kognitivno-vedenjskega svetovanja za vas pripravili pester nabor sprostitvenih tehnik in meditacij, da jih boste lahko izkusili “na lastni koži”.
Med različnimi segmenti boste imeli možnost izkusiti avtogeni trening, sedečo meditacijo, vizualizacijo in druge sprostitvene tehnike ter meditacije.

17.00 PREDAVANJE: »ZAPREJO SE VRATA ODPRE SE OKNO«

dr. Andrej Omulec, predavatelj v Šoli za psihosocialno pomoč in svetovanje

Portret Andrej Omulec
V življenju se dnevno soočamo s šestimi temeljnimi občutki. Pogosto od njih bežimo in sanjamo o neki navidezni sreči, »tam nekje nekoč nekdaj, bo pa drugače, samo to še naredim in potem bo vse drugače« in življenje se ponovno obrne in nam »zagode«. Soočimo se s praznino in ne doživimo tega, da bi bil ves trud poplačan, tako je lahko v neizpolnjenih odnosih, na delovnem mestu, v šoli, karieri … iz tega vidika je pomembno, da se kdaj ustavimo in soočimo z našimi pravimi občutki, krivicami in na njih pogledamo iz ptičje perspektive, ter vidimo kaj se nam res dogaja.
Predavanje je zastavljeno na način, da bo predavatelj na podlagi svojih življenjskih izkušenj približal tematiko naših dnevnih soočanj z občutki in vztrajanjem na zastavljeni poti tudi takrat, ko se »zaprejo vrata«.
Pred. dr. Andrej Omulec, se je vse do leta 2012 poklicno ukvarjal s kolesarstvom, kjer je dosegel tudi vidnejše rezultate na mednarodni ravni. Po končani športni poti se je posvetil področjem, povezanih s študijem, predvsem je deloval na področju humanitarnosti. Aktivno je sodeloval na več kot štiridesetih letovanjih, taborih in bil eden izmed idejnih vodij letovanj za otroke iz rejniških družin. Prav tako je bil idejni vodja vključevanja terapevtov in supervizorjev na letovanjih in taborih, oddaje Odnos rešuje in vodja programa socialnega vključevanja na Karitasu. Kot prostovoljec je deloval v več humanitarnih organizacijah hkrati, zato je bil leta 2017 nominiran za prostovoljca leta. Trenutno je prisoten v Svetu zavoda, v Javnem zavodu Hiša za otroke. Do nedavnega je bil zaposlen na Zvezi prijateljev mladine Moste – Polje, kjer je bil vodja programa Volja vselej najde pot. Program je leta 2022 dobil prvo nagrado na področju socialnega varstva. S tem študijskim letom pa je zaposlen na FUDŠ kot asistent in predavatelj v Šoli za psihosocialno pomoč in svetovanje. Prav tako je soavtor knjige Nastavi mi zrcalo.

18.00 PREDSTAVITEV PSIHOSOCIALNE SVETOVALNICE NA FUDŠ – “PSIHOSOCIALNA PODPORA, TUDI ZA NAS!”

Petra Zajc, magistrica Psihosocialne pomoči in psihosocialna svetovalka v Psihosocialni svetovalnici FUDŠ

Portret Petra Zajc

Na predstavitvi vas bomo popeljali skozi možnosti, ki jih nudi na novo ustanovljena Psihosocialna svetovalnica FUDŠ, ki je namenjena vsem študentkam, študentom ter zaposlenim na FUDŠ, ki se srečujejo z različnimi izzivi na področju duševnega zdravja, medosebnih odnosov, stresa, anksioznosti, depresije, izgorelosti in drugih podobnih težav.
Svetovalnica je odprta za vse, ki potrebujejo psihosocialno podporo, in je zasnovana kot varno okolje, kjer lahko brez predsodkov in s popolnim zaupanjem delite svoje izkušnje ter poiščete pomoč.

Predstavitvi lahko prisluhnite tudi vsi tisti, ki razmišljate, da bi podobno psihosocialno svetovalnico odprli tudi v svoji organizaciji.

Petra Zajc je magistrica psihosocialne pomoči in specializantka zaključnega letnika transakcijsko-analitične psihoterapije. Njeno strokovno znanje in izkušnje zagotavljajo kvalitetno podporo vsem, ki se odločijo poiskati psihosocialno pomoč.
Ne zamudite priložnosti, da spoznate to pomembno iniciativo in se seznanite z možnostmi, ki vam jih ponuja fakulteta za izboljšanje vašega duševnega počutja in kakovosti življenja.

17.00 PREDSTAVITEV OSEBNE IZKUŠNJE ŠTUDENTKE: OHRANJANJE SAMOPODOBE OB NENADNI IZGUBI LAS

Špela Brezavšček, študentka magistrskega programa Psihosocialno svetovanje

Portret Špela Brezavšček

Špela Brezavšček, študentka magistrskega programa Psihosocialno svetovanje, deli svojo osebno zgodbo o soočanju z alopecijo – avtoimunsko boleznijo, ki povzroča izpadanje las. Kljub minimalnim fizičnim učinkom lahko bolezen sproži psihološke težave, vključno z visoko stopnjo anksioznosti in depresijo.

Prve znake alopecije je opazila pri šestih letih, ravno pred vstopom v prvi razred osnovne šole, ko je njena mama na njeni glavi opazila plešo veliko kot večji kovanec. Kljub temu ji je s pomočjo “babičinih koprivnih zvarkov” hitro zraslo nazaj, in takrat se je zdelo, da takšnih težav v prihodnosti ne bo več. Vendar je življenje imelo drugačne načrte, saj se je pri 25 letih prvič skoraj čez noč soočila z izgubo vseh las. To je bila zanjo izjemno težka izkušnja, saj je svojo samopodobo močno povezovala s podobo, ki jo je videla v zrcalu. Znova se je morala naučiti, kdo je in odkriti ter razviti še druge dele sebe. Naučila se je sprejemati se takšno, kot je, vključno s svojim novim, plešastim videzom. Čeprav je alopecija dobro raziskana, še ni učinkovitega zdravljenja. Špela deli svojo izkušnjo soočanja s to nepredvidljivo boleznijo in poudarja pomembnost nevezanosti samopodobe na zunanji videz. Govori tudi o vplivu stresa na poslabšanje bolezni ter deli tehnike, ki so ji pomagale soočiti se z alopecijo. S svojo intimno zgodbo izpostavlja pomembnost notranje moči in trdne samopodobe pri premagovanju izzivov, s katerimi se soočajo posamezniki z alopecijo areata. Špela Brezavšček je navdihujoča študentka, ki kljub bolezni sledi svojim ciljem tako v magistrskem študiju kot tudi v življenju.

18.00 PREDAVANJE: »MOČ POZITIVNE NARAVNANOSTI: ZGODBA NINE WABRA JAKIČ«
Nina Wabra Jakić, ženska močne volje in pozitivne energije
 

Portret Nina Wabra

Se kdaj znajdete brez volje, kjer se vse zdi brezizhodno? Se nenehno pritožujete, kar še dodatno otežuje vaše vsakdanje izzive. V takih trenutkih je koristno, da se ozrete naokoli in prisluhnete zgodbam drugih, ki se soočajo z bistveno težjimi preizkušnjami, a kljub temu ohranjajo nasmeh na obrazu.
Svojo navdihujočo življenjsko izkušnjo bo z nami delila Nina Wabra Jakič, izjemno močna ženska, ki žari od pozitivne energije. Pred 14 leti je doživela hudo prometno nesrečo, ki bi ji skoraj vzela življenje. Sledilo je dolgotrajno okrevanje, a kljub temu se danes dobro znajde na invalidskem vozičku. Življenje jo je nato postavilo pred novo preizkušnjo, ko se je kar dvakrat spopadla z rakom dojke. Kljub vsemu je vztrajala in se borila. Z izjemno pozitivno naravnanostjo je našla ljubezen svojega življenja, Gala, ki, tako kot ona, premaguje življenjske ovire na invalidskem vozičku. Kot plod brezpogojne ljubezni se jima je pred osmimi leti rodil sin Leo. Brez izgovorov pa še vedno zavzeto opravlja delo v PR službi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Njena zgodba je navdihujoča in nas spodbuja k razmisleku o moči pozitivne naravnanosti v soočanju s težavami.

Prijava na dogodek PSIHODNEVI 2024

Več informacij na: karierni.center@fuds.si ali 064 231 788.