You are currently viewing Erasmus+ Staff Mobility Karadeniz Technical University

Erasmus+ Staff Mobility Karadeniz Technical University

Vedno so me zanimali novi kraji, običaji, kako ljudje živijo drugje, s čim se ukvarjajo, kako urejajo projekte, njihov sistem ter njihova funkcija v celotnem univerzitetnem sistemu … Na FUDŠ imamo res dobre možnosti, da raziskujem na tem področju, in sicer službeno, pa tudi ljubiteljsko, saj mi tovrstna znanja in izkušnje precej pomagajo, olajšajo moje delo, kjer sem zaposlena in osebno izpopolnjujejo. Tokrat sem se odločila, da grem na Erasmus+ izmenjavo v Turčijo, v mesto Trabzon na Karadeniz Tecnical University.

Program, ki so nam ga predhodno poslali, je bil zelo raznolik. V organizaciji KTU Office of Exchange Programmes je med 6. in 10. novembrom 2023 na univerzi potekal 5. mednarodni Erasmus+ Staff Week. KTU se je sodelujočim predstavnikom univerz predstavila na dogodku, ki se ga je udeležilo 28 predstavnikov iz 11 različnih evropskih držav in 16 različnih univerz. Dogodek, kjer so potekala potrebna pogajanja za sklenitev novih bilateralnih sporazumov v okviru programa Erasmus+, je veliko prispeval tudi k mednarodni prepoznavnosti univerze.

Spoznala sem tudi ostale udeležence Erasmus+ programa iz tujih držav. Bili smo res pisana druščina. Zelo različni, pa vendar tudi podobni – konec koncev smo imeli skupno točko – izobraževanje .

Vse dni smo se ob 9.30 zbrali v predavalnici, kjer smo se najprej eno uro pogovarjali o različnih stvareh, življenjskih situacijah, vrednotah, in se spoznavali

V kampusu je sicer kar nekaj fakultet, restavracije, rektorat in nekaj drugih poslopij (pošta, računalniški center …).

Poleg tega, da so nam prvi dan razkazali mesto, so nam vse ostale dneve v okviru izobraževanja, v katerega sem bila vključena, razkazali tudi vse kotičke Trabzona. Naši gostitelji Onur, Cigdem in Ercan iz projektne pisarne so nas vodili na atraktivne lokacije, veliko povedali o zgodovini mesta, življenja ljudi v mestu, študija, gastronomije, značilne plese, kar nekaj zanimivih podatkov glede ekonomije Trabzona… in še veliko drugih zanimivih informacij.

Prav tako so nam organizirali razne tematske večere, z lokalnimi jedmi, kjer smo se lahko potopili v čudovite zvoke in ples. Na plesni predstavi, na kateri je bila tudi glasba v živo so plesalci iz folklorne skupine odplesali Akçaabat horon. To je ljudski ples, ki predstavlja Trabzon, Črno morje in včasih celo Turčijo in je bil nagrajen v številnih organizacijah v tujini. 

Vzdušje je bilo zelo sproščeno, nekateri so celo zaplesali ob različnih internacionalnih zvokih glasbe. Res nepozaben večer, saj smo se kljub nekajdnevnem druženju ta večer z nekaterimi zelo povezali, stkali prijateljstva, pa tudi izmenjali cel kup informacij glede aktivnosti fakultet, kjer smo zaposleni, organizacije, projektov, nasvetov, ki mi danes še kako pridejo prav.

V okviru dogodka je v sredo, 8. novembra 2023, med 12.15 in 13.30 uro pred Naravoslovnotehniško fakulteto potekal mini sejem »Razstava sodelujočih«, kjer smo sodelujoče univerze predstavile svoje države, univerze in lokalne dobrote. Univerzitetni sodelavci in študenti so pokazali veliko zanimanje za sejem.

Dan po dogodku so udeleženci, ki so podali željo po obisku določenih enot ali oddelkov univerze, obiskali: Univerza za znanstvenoraziskovalno koordinacijo, knjižnico, Direktorat za gradbene zadeve, Fakulteto za tuje jezike, Stomatološko fakulteto, Oddelek za mednarodne odnose in referat programov izmenjave.

Izobraževanje in druženje v Trabzonu mi bo ostalo v zelo lepem spominu. Turki znajo brez dvoma združiti prijetno s koristnim. Kljub temu da imajo čisto drugačen tempo življenja in način dela, jim uspeva ostati zelo visoko na profesionalni in efektivni ravni.

Tako kot verjetno vsi tisti, ki so z mano delili to izkušnjo menim tudi jaz, da je to neponovljiv spomin, ki ga ne more nadomestiti nobena druga stvar, vsekakor se ne da kupiti, preprosto jo je treba živeti. Je obdobje, ko spoznaš meje tolerance, je odličen čas za učenje novih jezikov in za sklepanje novih prijateljstev katera pa ostanejo tudi ko letalo pristane v domači državi.

Elisa Mujkić