You are currently viewing ZGODBE USPEŠNIH DIPLOMANTOV XIV

ZGODBE USPEŠNIH DIPLOMANTOV XIV

Jerica Okorn, diplomantka psihosocialne pomoči, strokovna sodelavka in izvajalka individualnih in skupinskih obravnav otrok ter delavnic za otroke v Lunini vili – inštitutu za zaščito otrok.

 »Vpis na fakulteto je bila zame ena najboljših odločitev v življenju. Zveni »pocukrano«, a je zelo resnično. Tisti, ki me poznajo vedo, da jo z največjim veseljem priporočim vsem, ki razmišljajo o tovrstnem študiju.«

Jerica Okorn

  1. Radi bi spoznali Jerico Okorn. Kaj nam lahko poveste o sebi?

Sem izjemno radovedna, ambiciozna in samosvoja ženska. Obožujem vse, kar vsebuje ali pa je narejeno s strastjo in dušo. Naj bo to glasba, ples, predavanje, kava, predstava, delo, piškoti… Obožujem sončne zahode, vzhode, lepe razglede, glasbo vseh zvrsti, piškot ob dobri kavici. Rada se družim, hkrati pa me najbolj napolni čas, ko sem sama s seboj. Takrat privre na plano ogromno idej, predlogov, kaj vse bi si želela preizkusiti ali pa ustvariti v svojem življenju tako na osebni kot tudi poslovni poti. Imam veliko različnih interesov in eden izmed glavnih je raziskovanje človeka, njegovega delovanja  in možganov. Kot posledica je prišlo tudi do zelo pomembne odločitve v življenju, da sem se vpisala na FUDŠ, kjer sem pričela to moje popotovanje o spoznavanju vsega, kar človek je in ni.

  1. Kaj je bilo ključnega pomena, da ste se odločili ravno za FUDŠ?

V času študentskih let sem najprej eno leto obiskovala fakulteto v Ljubljani, kjer sem začutila, da ne grem v smer, katero bi v življenju želela iti. Da me ne vodi k raziskovanju sebe in drugih. Zato sem se po težjem premisleku odločila, da je FUDŠ tisti, kjer vidim svojo pot. Bila je zares težka odločitev, saj je to pomenilo večkrat tedensko pot v Novo Gorico in usklajevanje s študentskimi deli, izposojanja avtomobila od družinskih članov itd. A kjer je volja, tam je pot. In sem se vpisala na FUDŠ. 🙂

  1. Za kateri program ste se odločil? Ali je dosegel vaša pričakovanja ?

Odločila sem se za dodiplomski študij Psihosocialna pomoč. Program je v veliki meri presegel moja pričakovanja. Res sem se z veseljem odpravljala v Novo Gorico na predavanja. FUDŠ me ni prepričal samo s programom, ampak delovanjem celotne fakultete. Res mi je bilo všeč, kako smo se skoraj vsi poznali po imenih, ne samo v razredu, ampak tudi z sodelavci v referatu, tajništvu itd. Začutiš, da nisi samo številka. Resnično si čutil, da je ljudem, ki delajo na fakulteti mar za nas študente.
Hkrati pa smo se tekom študija odpravili tudi na teren in šli na ogled določenih organizacij, pripora, zatočišča za brezdomce, ŠENT in ostale.

  1. Kje ste trenutno zaposleni in kakšno delo opravljate?

Trenutno sem že dve leti zaposlena v Lunini vili- inštitutu za zaščito otrok. Trenutno je moje delo res obširno. Zaradi vodenja direktorice inštituta iz tujine, sem sama nek podaljšek njene roke in skrbim za delovanje in izvrševanje nalog, ki mi jih preda, hkrati pa vlagam tudi ogromno mero samoiniciative za boljše odzive in počutje vseh, ki pridejo v stik z nami. Skrbim za odpisovanje mailov s povpraševanjem, odgovarjanje na klice, dogovarjanje za strokovna izobraževanja/predavanja, izvajanje preventivnih delavnic na šolah, skrb za čisto, prijetno pisarno skupaj z vsemi potrebnimi pripomočki za obravnave, koordiniranje in razdeljevanje klientov med terapevte in svetovalce, urejanje čakalnega seznama, komunikacija z donatorji in vodim počitniška varstva za otroke, kjer je vključenih veliko psihosocialnih vsebin in še veliko drugih opravil. Torej na kratko, imam pregled skoraj nad celotnim dogajanjem v našem inštitutu hkrati pa imam vlogo posredovanja dogajanja direktorici inštituta. 

  1. Katere tri kompetence bi izpostavili, ki ste jih pridobili tekom študija? Zakaj so prav te kompetence pustile na vtis na vas?

Kompetence, ki bi jih sama izpostavila so odprtost, integriteta, kreativnost, empatičnost, sprejemanje, odgovornost, inovativnost in še kar nekaj drugih. Vse naštete kompetence so res pomembne pri našem delu, kar se je res dobro pokazalo tudi na  trenutnem delovnem mestu. Stremim k temu, da bi svoje delo opravljala strokovno, sočutno, odprto, da bi zmogla ljudem dati prostor, kjer bi se čutili dovolj varno, da lahko vstopim v njihov “svet”, tudi če samo v 5 minutnem telefonskem pogovoru.

  1. V kolikor bi nekomu predlagali našo fakulteto, kaj bi bilo tisto, kar bi najbolj izpostavili, da ga pritegnili, da se vpiše na FUDŠ?

Vpis na fakulteto je bila zame ena najboljših odločitev v življenju. Zveni “pocukrano”, a je zelo resnično. Tisti, ki me poznajo vedo, da jo z največjim veseljem priporočim vsem, ki razmišljajo o tovrstnem študiju. Na tej fakulteti nisi samo številka, ampak si oseba z imenom in priimkom, ki te v večini poznajo celo v tajništvu/referatu in ne samo tvoji profesorji. Spoznala sem veliko isto mislečih ljudi, s katerimi smo še danes v stiku ali pa celo sodelujemo na določen način. Fakulteta je res aktivna tudi na področju raziskovanja, kjer lahko študentje sodelujejo pri različnih projektih in pridobijo izkušnje, znanje in stkejo nove odnose s študenti na fakulteti. Izjemno mi je bila všeč odzivnost, sočutnost vseh zaposlenih na fakulteti-tako referat, tajništvo, profesorji, moodle skrbniki in ostali. Na fakulteti sem se počutila res prijetno, domače, predvsem pa so sami bili to, kar so želeli, da postanemo. Sočutni, spoštljivi, prijazni, razumevajoči, ambiciozni, željni predaje znanja. Nikoli te niso kot študenta pustili samega, neslišanega, trudili so se, da ti ustrežejo, če je le to bilo v njihovi moči. Iz srca priporočam študij na Fakulteti za uporabne družbene študije vsem, ki si želijo postati dobri svetovalci.