You are currently viewing Erasmus+ izmenjava na Lebanese American University – Maj 2023

Erasmus+ izmenjava na Lebanese American University – Maj 2023

V sklopu projekta Erasmus+ sodelovanja s partnerskimi državami sta v maju 2023 potekali dve mobilnosti zaposlenih za namen usposabljanja.

Raziskovalka dr. Janja Mikulan je tekom svoje mobilnosti opravljala terenski del svoje raziskave, ki se ukvarja z radikalizacijo, nasilnim ekstremizmom in travmo na primeru Libanona. V tem kontekstu je opravila tri intervjuje z naslednjimi strokovnjaki na tem področju: dr. Wael Salameh (psihiater in profesor v zdravstvenem centru, ki deluje v okviru LAU); Rudayna Al-Baalbaky (vodja projektov na Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs, ki deluje pod okriljem Ameriške univerze v Bejrutu); Nancy Yamout (direktorica nevladne organizacije Rescue Me, ki deluje na področju terorizma). Ključni izsledki raziskave bodo objavljeni v znanstvenem članku, ki bo poslan v objavo decembra 2023.

Hkrati pa je raziskava predstavljala ključno izhodišče za nadaljnjo raziskavo, ki bo potekala v okviru podoktorskega temeljnega projekta Janje Mikulan z naslovom Ranljivost za radikalizacijo z vidika travme (financer: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije – ARIS).

Mobilnosti se je udeležila tudi vodja projektne pisarne mag. Jasmina Jakomin, ki je obisk izkoristila za razvoj sodelovanja med organizacijama ter načrtovanje novih skupnih projektov. Sodelavki FUDŠ, Janja Mikulan in Jasmina Jakomin sta opravili več srečanj s predstavniki LAU, in sicer s predstavniki mednarodne, projektne in študentske pisarne ter akademskim kolegom (dr. Sami Baroudi). Kolegi so predstavili delovanje institucije ter področje svojega delovanja. S predstavniki so potekali tudi pogovori o nadaljnjem Erasmus+ sodelovanju.

Dr. Mikulan se je tekom svoje mobilnosti posluževala tudi gradiv v bogato založeni knjižnici LAU.

Mobilnost pa je bila namenjena tudi spoznavanju zgodovine in bogate kulture Libanona. V tem kontekstu sta kolegici Mikulan in Jakomin obiskali Nacionalni muzej Beirut, ki vključuje številne artefakte starodavnih civilizacij ter dolino Beqaa Valley, ki je znana predvsem po ostankih rimskih templjev.  

Janja Mikulan je izkušnje svoje mobilnosti neformalno delila na številnih dogodkih FUDŠ, rezultate svoje raziskave, ki jo je opravila v Libanonu, pa je delila s svojimi kolegi v okviru t.i. Poletne šole FUDŠ, ki je potekala septembra 2023 na fakulteti.

Janja Mikulan

Jasmina Jakomin