You are currently viewing Novi, inovativni študijski program Psihosocialno svetovanje v športu

Novi, inovativni študijski program Psihosocialno svetovanje v športu

Tik pred začetkom novega študijskega leta se bo naši fakulteti pridružil nov predavatelj in asistent, dr. Andrej Omulec. Svoje znanje bo delil v Šoli za psihosocialno pomoč in svetovanje.

Dr. Andrej Omulec je zakonski in družinski terapevt ter nekdanji slovenski profesionalni kolesar. Njegova prisotnost je zagotovo osvežujoča dopolnitev, zlasti glede na novo študijsko smer na magistrskem študiju, Psihosocialno svetovanje v športu. S svojimi bogatimi praktičnimi izkušnjami bo izvrstno povezal teorijo s prakso in tako obogatil izobraževalno izkušnjo naše fakultete.

Gradnja psihične moči in čustvenega ravnotežja v športu ter po končani športni poti

Kot priznani nekdanji slovenski profesionalni kolesar ter predavatelj v sklopu Šole za psihosocialno pomoč in svetovanje na Fakulteti za uporabne družbene študije dr. Andrej Omulec poudarja izjemno pomembnost intrapsihičnih priprav v športu. Športniki, zaznamovani s svojo izkušnjo, večkrat opazijo, da rezultat na tekmi ni le posledica fizične pripravljenosti, temveč se je rodil že v njihovi miselnosti. Zato je ključno, da posvetijo čas in energijo treniranju svojega psihičnega uma ter potenciala.

Razumeti moramo, da smo ljudje čustvena bitja, zato se v športni areni odpira pomembno vprašanje čustvenega počutja. V tem kontekstu ima psihosocialno svetovanje v športu izjemno vlogo. Skozi raziskovanje športnikovih čustvenih globin in miselnih vzorcev si prizadevamo razumeti njegova doživljanja. Na tej osnovi gradimo pot, ki športnikom pomaga preoblikovati nefunkcionalne vedenjske vzorce v bolj funkcionalne.

Navzočnost psihosocialnega svetovanja v športu je nadvse pomembna, ko se soočamo z izzivi, ki presegajo fizične meje. Zahtevni treningi, pritiski uspeha, napetosti med sotekmovalci – vse to ustvarja plodna tla za čustveno nestabilnost in razdražljivost, kar neizogibno vpliva na športne dosežke.

To svetovanje ne le dviguje trenutno samozavest, temveč ustvarja temeljito preobrazbo celotne samopodobe športnika. Športnik, ki ima družino ali partnerski odnos, se srečuje s posebnimi izzivi. Neprestana odsotnost zaradi športnih obveznosti terja svoj davek na odnosu in povzroča trpljenje svojcev. Čustva krivde in nezadovoljstva se prepletajo v zahtevnem labirintu. V takih situacijah je modro, da se v svetovanje vključi tudi partner, saj skupaj gradita mostove razumevanja.

Psihosocialno svetovanje v športu se odraža tudi v obdobju po končani športni poti. Športnik, ki je svoje življenje posvetil športu, se znajde pred prelomnico. Spreminjanje življenjskega vzorca in prehod v drugačno vsakdanjost nista lahka. Po končani karieri se mnogi srečujejo z občutki osamljenosti in vprašanji smisla, ki ga kar naenkrat ni več. Pojavi se občutek, da te nihče ne razume. Izgradnja nove identitete mora postati ključni cilj, da se bivši športnik znova najde, ker v nasprotnem primeru zapade v brezup.

Skupaj gradimo mostove duševne pripravljenosti in čustvenega ravnovesja, ki osvetljujejo pot do uspeha na športnem terenu ter v življenju po končani športni karieri. S psihosocialnim svetovanjem postajamo močnejši in celovitejši posamezniki, pripravljeni na vse izzive, ki jih prinašata šport in življenje.

Za več informacij o študijskem programu Psihosocialno svetovanje v športu pišite na vpisi@fuds.si ali nas pokličite na tel. št. 064 231 788 .