You are currently viewing Prof. dr. Mateja Rek udeleženka International Visitor Leadership Program (#IVLP)

Prof. dr. Mateja Rek udeleženka International Visitor Leadership Program (#IVLP)

  • Post category:Obvestila

Prof. dr. Mateja Rek je bila letošnje poletje povabljena na prestižni International Visitor Leadership Program (#IVLP), ki ga vodi U.S. State Department. Udeležila se je programa 21st Century ChangeMakers:  Countering Disinformation among Older Adults. 

3 tedne je v skupini strokovnjakov s področja medijske vzgoje in pismenosti iz Evrope potovala po ZDA in imela priložnost obiskati in spoznati številne ustanove, skupnosti in odlične posameznike, ki se ukvarjajo z medijsko pismenostjo in zmanjševanjem spletnega dezinformiranja ter drugih oblik spletnih zlorab med starejšimi odraslimi. 

V WASHINGTONU se je sestala s strokovnjaki iz PEN America, U.S. Department of State, U.S. Department of Defense, IREX, American Psychological Association (APA). Zelo poučno in zanimivo je bilo tudi predavanje dr. Edwarda Rhodesa, dekana šole za javno politiko na Univerzi Georgea Masona o sistemu vladanja v ZDA, in pogovor z Jasonom Steinhauerjem, avtorjem knjižne uspešnice History Disrupted: How Social Media and the www have changed the past.

 V AUSTINU v TEKSASU je spoznala študentske projekte na The Global Disinformation Lab na Univerzi v Teksasu v Austinu – https://gdil.org/about/students/ – zelo impresivno študentsko delo!

Obiskala je tudi:

  • KUT Radio, Austins NPR Station
  • Javna knjižnica Round Rock
  • Urad generalnega državnega tožilca in oddelek za spletne kriminalistične preiskave, kjer so predstavili izzive pregona krutih spletnih prevar in goljufij.

V DETROITU je program vključeval obisk Delovne skupine za zlorabo starejših, Detroitske območne agencije za staranje in obisk Detroitske javne knjižnice. Pogovarjala se je tudi s kongresnico Brendo Lawrence in razpravljali o njenem delu v zvezi s Komisijo za digitalno pismenost in enakost ter pomenu digitalne pismenosti.

V BOSTONU se je srečala z veleposlanikom Donaldom Heflinom, izvršnim direktorjem centra Murrow in višjim sodelavcem na Fletcher School of Law and Diplomacy, ter senatorjem Michaelom Moorom in Markom Zglobickim iz Odbora za napredno informacijsko tehnologijo. Udeležila se je predavanja profesorja Dana Kennedyja s Šole za novinarstvo Univerze Northeastern v Bostonu o krizi lokalnih novic in o ukrepih, ki se izvajajo, da bi lokalni mediji še naprej delovali in obstajali, saj so lokalni novinarji pomemben člen pri zmanjševanju širjenja dezinformacij.

Pridobljena znanja, izkušnje, primere dobre prakse bo prof. dr. Mateja Rek delila z vami v prihajajočem študijskem letu.

#IVLP