You are currently viewing Poletna šola kreativnega podjetništva 2023, Biograd na Moru, Hrvaška

Poletna šola kreativnega podjetništva 2023, Biograd na Moru, Hrvaška

Refleksija na  izkušnjo International Summer School in Creative Entrepreneurship 2023

Moja izkušnja na poletni šoli v Biogradu na Moru (Hrvaška) je bila nepozabna. Organizatorji hrvaške šole so se zares izkazali, predvsem na področju spoznavanja njihove kulture, hrane, okoliških mest in zgodovine. Poletna šola je bila odlična priložnost za spoznavanje študentov iz različnih delov Evrope, navezovanje odnosov z njimi in obenem uživanje na dalmatinski obali. Tako smo ves čas vadili angleški in hrvaški jezik, hkrati pa smo v prostem času spoznavali tudi češkega in poljskega.

Vodeni izleti so bili zares nadstandardni. Eden od njih je bil enodnevni obisk Zadra in Nina z vodičko, ki nam je razkazala kraja in nam predstavila zgodovinske točke obeh. Spraševali smo jo tudi o aktualnem kulturnem dogajanju v Zadru, tako da smo izvedeli veliko uporabnih informacij o klubih in mestih, ki so zanimivi za mladino. V Zadru so nas peljali v vrhunsko restavracijo, kjer smo dobili tri hode kvalitetne in okusne hrane. Za predjed je vsak dobil narezek iz sira, pršuta in ribje paštete. Za glavno jed smo jedli pečeno ribo z blitvo in krompirjem, ko smo že mislili, da je kosilo končano pa so nas presenetili z rezino odlične čokoladne torte. Ko potujem sama, si nikoli ne privoščim takšnega luksuza pri prehrani.

Zadnji dan smo obiskali še poslovni inkubator v Biogradu na Moru in slapove Krke ter kmetijo, kjer imajo nasad oliv in domačo pridelano hrano. Ponovno so nas nahranili s tremi hodi in poleg tega postregli še z domačim vinom.

Zadnji dan smo prejeli tudi mnogo daril s strani Univerze Baltazar Zaprešić, kot so brisača za kopanje, nahrbtnik, steklenička za vodo, pahljača in sprej za odganjanje komarjev.

Sama pouk je bil lahkoten, hrvaška profesorica je bila zelo komunikativna in prijetna. Učne ure so se vrtele predvsem okoli tega, kakšne lastnosti naj ima podjetnik, da mu lažje uspe v poslovnem svetu.

Edina težava se je pojavila pri slovenskemu profesorju, ki pa je imel predstavitev pripravljeno v slovenskem jeziku. Pol našega razreda so predstavljali češki in poljski študentje, ki predavanja iz tega razloga žal niso mogli spremljati.

Kar se tiče znanja, ki smo ga pridobili, sem pogrešala več informacij o tem, kako se pripravi poslovni načrt. Kot končno skupinsko nalogo smo namreč morali oblikovati poslovni načrt za inovativno poslovno idejo. Ker je moje ozadje izključno družboslovno, sem bila vesela, da so bile v moji skupini na tem področju bolj izkušene sošolke, s katerimi smo nato s skupnimi močmi pripravile zahtevano.

Zares bi pohvalila vodjo Erasmus programa Lano Domšić iz Univerze Baltazar Zaprešić, saj smo vsi lahko videli, da delo opravlja s srcem in je zagotovila, da smo vsi odnesli kar največ iz te izkušnje.

Menim, da je bistvo te poletne šole povezovanje s študenti iz različnih delov Evrope, spoznavanje hrvaške kulture in konec koncev tudi bivanje na dalmatinski obali. Šolo bi priporočala iz teh razlogov. Pogrešala sem le nekaj več informacij o specifikah oblikovanju poslovnega načrta oziroma specifičnih informacij o tem, kako zagnati svojo poslovno idejo.