You are currently viewing Poročilo Summer School Biograd na Moru, Croatia, 19.06.2023 –23.06.2023

Poročilo Summer School Biograd na Moru, Croatia, 19.06.2023 –23.06.2023

Odločitev za obisk poletne šole je »padla« že v prejšnjem študijskem letu po priporočilu sošolke, ki je obiskala eno izmed poletnih šol. Sama spadam v starejšo populacijo študentov in me je obdajal občutek, da so poletne šole in tovrstne izmenjave, namenjene bolj mlajšim. Ker obiskuje zadnji letnih magistrskega študija, je to bila zame tudi zadnja možnost.

Kljub vsem pomislekom, lahko trdim, da sem vesela, da sem se tako odločila ter da je bila udeležba poletne šole v Biogradu na Moru, zame pravilna odločitev.

S sošolko Matejo sva skrbno organizirali najino pot in nastanitev, ki je bila v neposredni bližini Veleučilišta Baltazar, ki je bil tudi organizator poletne šole.

Program je bil dobro zasnovan in se je osredotočal na področje kreativnega podjetništva. Profesorji, ki so vodili delavnice in predavanja, so bili strokovnjaki na svojih področjih in so imeli veliko in obsežno znanje. Bili so prijazni in dostopni za vsa vprašanja, kar nam je omogočilo, da smo maksimalno izkoristili njihovo znanje in izkušnje.

Izobraževalne aktivnosti niso bile edina pozitivna plat poletne šole. Organizirani so bili tudi številni izleti, ki so nam omogočili spoznavanje lepot Biograda na Moru in njegove okolice. Posebej zanimiv je bil obisk podjetniškega inkubatorja, kjer so nam predstavili nekatere uspešne zgodbe in morda nekoga od nas tudi navdihnili za lastne podjetniške projekte. Prav tako smo si ogledali znamenitosti mesta Zadar, kjer smo lahko prisluhnili zadrskim orglam, ki so pravi balzam za ušesa. V mestu Nin smo si ogledali postopek pridelave soli in si ogledali tamkajšnje  soline. V narodnem parku Krka, smo se z ladjico odpravili proti slapovom, kjer so nas prekrasni pogledi na slapove pustili odprtih ust.

Vsekakor tudi ne gre zanemariti skupinskih druženj v prostem času, z ostalimi udeleženci, kjer smo dobili različne poglede na življenje, saj smo prihajali iz različnih držav. Polovica nas je prišla iz Slovenije ostala polovica pa iz Češke in Poljske.

Med predavanjih je bilo opaziti veliko navdušenje in željo po učenju, kar je ustvarilo spodbudno okolje za razvoj marsikatere ideje in medsebojno sodelovanje.

Organizacija poletne šole je bila dobro izpeljana. Prostor za izobraževanje je bil primeren in udoben, kar je omogočilo interaktivno učenje in aktivno sodelovanje udeležencev. Prisotnost dostopnih organizatorjev, ki so nam bili vedno na razpolago, nam nudili pomoč in odgovore na katerokoli naše vprašanje, je dodatno prispevala k uspešni izvedbi poletne šole.

Celotna izkušnja je bila zame zelo pozitivna in res sem vesela, da sem se odločila za udeležbo. Poleg pridobivanja novega znanja in veščin sem navezala tudi nova poznanstva s študenti, ki imajo enake ali vsaj podobne interese kot jaz. Verjamem, da bo ta izkušnja imela dolgoročne koristi tako za moj osebni kot tudi strokovni razvoj, ter mi dala dodatno samozavest v poslovnem svetu in tudi na splošno v življenju.

Kljub prvotnemu dvomu glede starostne raznolikosti udeležencev sem bila prijetno presenečena nad raznolikostjo in bogatostjo pogledov na življenje med udeleženci in nikakor ni bilo prav nobenega občutka, da smo si med seboj različni.

Na podlagi svoje izkušnje, bi zagotovo priporočala udeležbo poletnih šol vsem študentom, tako mladim kot tudi starejšim. Poletna šola je res odlična priložnost za pridobivanje novih znanj, širjenje perspektiv ter vzpostavljanje pomembnih stikov z navdihujočimi ljudmi, kar lahko omogoča dolgoročno mreženje in možnosti za prihodnje sodelovanje.

Mihaela C.