You are currently viewing <strong>5. mednarodni izobraževalni teden univerze LAU – Lebanese American University na kampusih v Bejrutu in Biblosu</strong>

5. mednarodni izobraževalni teden univerze LAU – Lebanese American University na kampusih v Bejrutu in Biblosu

Med 20. in 24. marcem 2023 smo se dr. Mateja Rek, dr. Andrej Kovačič in Anja Bašin udeležili mednarodnega izobraževalnega tedna LAU’s 5th International Education Week v sklopu programa Erasmus+ mobilnosti osebja v visokošolskem izobraževanju z namenom usposabljanja in poučevanja, ki je potekal na dveh kampusih Lebanese American University v Libanonu.

Izobraževalni teden smo začeli na kampusu v Bejrutu, ki se nahaja na pobočju sredi urbanega okolja, do katerega smo imeli le 15 minut hoje od naše nastanitve v predelu Hamra. Po registraciji sta sledila uvodna seja Splošni pregled prizadevanj za internacionalizacijo na LAU in forum za razprave Mednarodno izobraževanje: priložnosti in izzivi za libanonsko mladino. Dina Abdul Rahman, izvršna direktorica programa LAU MEPI-TL je poudarila:

»Največji izziv za mlade dandanes je dostopnost do različnih priložnosti, zato si jih prizadevamo z raznovrstnimi integracijskimi možnostmi povezati s svetom.«

Študij v tujini so predstavile ambasade Japonske, Kanade in Združenega kraljestva ter fakultete in univerze. Dogajanje je že prvi dan postreglo s priložnostmi za mreženje, izmenjavo znanj in izkušenj ter spoznavanje kultur. Program je zajemal panelne razprave o virtualnih izmenjavah, pa o tem, kako je študij v tujini povezan s spolom, kako vpliva na identiteto, kakšne jezikovne izzive predstavlja. Helsinška univerza je predstavila kulturo in religijo arabskih skupnosti na Finskem. V sklopu aktivnosti sta bili v informativnem terminu predstavljeni temi študija v Sloveniji in na Nizozemskem – HU Utrecht University of Applied Sciences.

Dr. Mateja Rek je kot gostujoča predavateljica v okviru predavanja Erasmus Public Lecture Media literacy and disinformation/misinformation študentom LAU predstavila problematiko medijske pismenosti, vlogo demokracije in aktivnega državljanstva pri krepitvi te, vrsto možnih ukrepov za spopadanje s širjenjem in vplivom spletnih dezinformacij. Predavanje se je zaključilo z razpravo o rešitvah in možnostih za izgradnjo odpornosti proti tovrstnim pojavom na ravni posameznika in družbe.

Dogajanje na šestkrat večjem kampusu Byblos je zaradi lepega vremena deloma potekalo na prostem. Med drugim smo po spletu spremljali predstavitev ameriške Boise state university, v sklopu informativnih sej pa spoznavali primere študija v Kanadi, priložnosti financiranja kadrov v okviru Erasmus+, predstavila se je tudi turška Afyon Kocatepe University.

Po zaključku uradnega dela smo si oba kampusa tudi ogledali in se sprehoditi po ulicah Bejruta in Biblosa.