You are currently viewing Erasmus+ poletna šola v Liberecu

Erasmus+ poletna šola v Liberecu

Andy Molinsky, avtor številnih knjig na temo profesionalnega razvoja je nekoč izjavil »If you are not outside of your confor zone, you will not learn anything.« Izmenjava v tujini je nedvomno priložnost, kako nepričakovani izzivi, vsa doživetja in trenutki, kraji ter ljudje, ki jih na tej poti srečaš, pustijo trajne posledice in pogled na svet spremenijo.

Ker sem na prvi stopnji študija že bila na izmenjavi s programom Erasmus+, ob prejemu vabila na poletno šolo niti nisem oklevala. Težko je namreč opisati, kaj vse ti taka izkušnja da. Enostavno jo moraš doživeti in sama sem neizmerno hvaležna, da sem jo lahko izkusila že drugič.  

Bilo je toplo avgustovsko jutro in s sošolko Romano sva iz Ljubljane krenili na pot proti Liberecu, Češkem mestu tik ob poljsko-nemški meji. Tam sva se udeležili dvotedenske Poletne šole na temo Čezmejnega sodelovanja v centralni Evropi. Za Češko nenavadno visoke poletne temperature temperature, prijetna družba vrstnikov iz Makedonije, Poljske, Italije, Kitajske, Ukrajine in Moldavije ter vsakodnevni potepi po razgibanem mestu so dvotedensko bivanje v tujini naredili nepozabno. Vsako jutro nas je na univerzi (Technical University of Liberec) glavni organizator, profesor Bohm pričakal z okusnim zajtrkom, vmes pa radovedno spraševal o našem preživljanju prostih popoldnevov, ki so se nekajkrat zavlekli dolgo v večer z igranjem enke na strehi študentskega doma. V tem času pa so se med nami začela spletati prijateljstva in odhod domov je bil težji, kot sem pričakovala.

Običajno so nam po zajtrku delili znanje predavatelji iz različnih Evropskih univerz (Poljske, Češke, Turčije Norveške in Nemčije), zato je delo potekalo od ure do ure precej različno a dinamično, prek različnih metod dela, s poudarkom na delu v skupinah in številnimi diskusijami, v katerih je vsak posameznik imel priložnost izraziti svoja stališča. V okviru poletne šole smo se povzpeli na bližnji hrib Ješted ter obiskali tudi Prago, Gorlitz v Nemčiji in Vroclav na Poljskem, kjer smo imeli vedno vodene oglede in nekaj prostega časa za raziskovanje mest, ki so vsako po svoje vredna obiska.  

Šola je minila prehitro, a z gotovostjo lahko zatrdim, da je izkušnja pozitivno vplivala na moj osebni in profesionalni razvoj in nekaj podobnega toplo priporočam vsakemu, ki trenutno išče nov izziv.

Jana Mikuletič