You are currently viewing ZGODBE ŽIVLJENJA

ZGODBE ŽIVLJENJA

Zgodbe življenja - Cikel intervjujev o bolečih izkušnjah in dragocenih spoznanjih, ki so sledila

Torkovi dogodki za osebno rast v organizaciji FUDŠ in KVS Slovenija bodo potekali v obdobju od 30. 8. – 20. 9. 2022 na online platformi ZOOM.

Ljudje potrebujemo zgodbe. Potrebujemo predvsem takšne zgodbe, ki nas v trenutkih ranljivosti opomnijo, da so vzponi in padci del življenjske poti ter da so težave rešljive, če le odkrijemo pravi način. To so zgodbe življenja. Prisluhniti pristnim zgodbam tistih, ki so preživeli težke preizkušnje, je priložnost za to, da dojamemo, da ranljivost ne pomeni šibkosti, temveč resnično moč, iz katere se rojeva pristna sreča.

Zato vas vabimo, da skupaj z nami razgrnete tančico osmih življenjskih zgodb, ki pričajo o neomajni volji, pogumu in iskrenosti. Z nami bosta tudi pisatelja Damijan Janžekovič in Petra Škarja ter Nina Grilc, žena ponesrečenega deskarja na snegu Marka Grilc. V oči bomo pogledali žalovanju, spolnim zlorabam, strahu in tesnobi, nasilju, telesni oviranosti, izkušnji vojne ter življenja z zasvojencem. Predvsem pa se bomo dotaknili dragocenih spoznanj, ki so se ob tem rojevala.

S podobnimi zgodbami se dnevno srečujejo tudi študenti na Fakulteti za uporabne družbene študije v okviru študijskih programov na področju psihosocialne pomoči in svetovanja, pri katerih se izobražujejo za psihosocialno svetovanje in pomoč posameznikom, ki imajo težave v duševnem zdravju. Študij na fakulteti posameznikom omogoči tudi poglobitev vase, kar je vodilo v njihovo osebno rast in krepitev moči za soočanje s težavami in življenjem na sploh.

Vabljeni, da se nam pridružite!

UDELEŽBA NA VSEH  ONLINE DOGODKIH JE BREZPLAČNA! 

*Slušatelji lahko pridobijo potrdilo o udeležbi. Dogodki ne bodo snemani.

TERMINI IN OPIS DOGODKOV

30.8. 2022 ob 18.00: Intervju z Emino Jurić (izkušnja bega pred vojno, nezdravih družinskih odnosov, življenja z odvisnikom in soočanja s strahom)

Za spremembe je potreben pogum

»Spremembe so edina stalnica v življenju. Za soočanje z njimi pa je potreben pogum.«

Vsak izmed nas v sebi nosi pogum, vsak ga lahko krepi in razvija. Kdaj pa je najbolj potreben? – Ko se soočamo z izzivi, ki v nas prebujajo strahove in dvome. Kadar nismo prepričani vase in v svoje sposobnosti. Ko se ne cenimo dovolj in se nimamo dovolj radi. Pa tudi takrat, ko sprejemamo pomembne odločitve za našo prihodnost. O pomenu poguma, predvsem pri soočanju s težavnimi življenjskimi situacijami in za potrebne spremembe, bomo spregovorili z Emino Jurić, ki pravi, da ji je pogum rešil življenje. Dogodek bo priložnost, da spoznate življenjske preizkušnje gostje, soočanje z njimi in pomembna spoznanja, ki so se ob tem rojevala. Zaradi slednjih je Eminino življenje danes drugačno. Boljše.

Kdo je Emina Jurić? Je mama, partnerka in študentka psihosocialnega svetovanja, blogerka, trenerka dobrega počutja ter prostovoljka v podporni skupini za ženske. Zaradi prepoznane neizmerne moči in hrabrosti je bila v okviru KVS Slovenija imenovana za ambasadorko poguma. Njena življenjska pot, v kateri se je soočala s težkimi trenutki (vojna, selitev v drugo državo, prilagajanje na življenje v novi družbi, kaotični odnosi v primarni družini, nasilje, partnerstvo z odvisnikom od težkih drog, lakota, dolgovi, rubeži, težka ločitev, grožnje, napadi …) priča o neizmernem pogumu. Kopičenje negativnih dogodkov ji je prineslo osamljenost, hude strahove, depresijo in anksioznost, ki jih je s strokovno pomočjo premagala. Iz preizkušenj življenja se je naučila, da je pomembno povedati na glas, opozoriti nase. Sprejeti lastne občutke, šibkosti in strahove. Spoznala je, da se iz vsake neprijetne izkušnje lahko nauči nekaj novega.

30.8. 2022 ob 20.00: Intervju z Nino Grilc (izkušnja soočanja z nedavno smrtjo moža, Marka Grilca, enega najboljših slovenskih deskarjev na snegu vseh časov)

Žalovanje nima roka trajanja

»Smrt se ne zgodi. Smrt se dogaja. Vsak dan znova.«

Pogosto se nam zdi, da je bolečina ob izgubi najbližjega nekaj, česar ni moč prenesti, in da si nihče ne more opomoči po smrti ljubega. Da je žalost uničevalna in pogubna sila. Na neki točki življenja pa nam kljub temu postane jasno, da se moramo naučiti izgube prenesti, se na nek način nanje pripraviti. Izgubiti namreč ne pomeni nič drugega, kot spustiti nekaj, kar je bilo, da lahko vstopimo v tisto, kar trenutno je. Skozi prebolevanje zorimo. Spoznamo, da so izgube sicer nadvse neprijetne, težavne in boleče, a da z njihovo pomočjo postajamo celoviti ljudje. In čeprav se nam na trenutke zdi, da bo žalovanje trajalo večno, slej ko prej nastopi olajšanje, ki pa ni popolno. Smrt se dogaja. Vedno znova. Na začetku pogosteje, nato vedno redkeje. Pa vendar ostaja. Na ljubljeno osebo nikdar ne pozabimo. Sčasoma bolečina postaja znosna. O še vedno svežih občutkih procesa žalovanja bomo spregovorili s pogumno in močno Nino Grilc.

Kdo je Nina Grilc? Je glasbenica in žena pokojnega Marka Grilca ter mama treh njunih otrok. Najmlajša, Alaska, je prijokala na svet komaj tri tedne po smrtni nesreči njenega očeta, ki se je vse življenje spretno spuščal z zasneženih vrhov, se loteval dih jemajočih trikov in bil v tem eden najboljših na svetu. Novembra 2021 je v na videz povsem nenevarnih okoliščinah v Avstriji doživel smrtno nesrečo. Slovenija je obnemela. Družina, ki je niso povezovale le snežne dogodivščine, temveč v prvi vrsti globoka ljubezen, se danes sooča z izkušnjo boleče izgube. »Sama sem imela dve možnosti: ena, ki seveda ni bila sprejemljiva, je bila, da bi se ulegla in jokala deset let. Druga pa je bila, da sem se zaposlila. Velika zmota se mi zdi, ko ljudje pravijo, da najdeš uteho v otrocih, da so lahko oni meni v oporo. Ni res, otrokom moram biti v podporo jaz, jaz sem njihova skala. Marko je bil moja. Zdaj moram črpati moč od nekod drugod in najti nov smisel,« je v enem od intervjujev povedala Nina.

6.9. 2022 ob 18.00: Intervju z Anejem Dopliharjem (izkušnja življenja s telesno oviranostjo in uspešno športno kariero)

Polno življenje kljub telesni oviranosti

»Danes lahko rečem, da sem popolnoma isti, kot sem bil pred poškodbo, le da uporabljam invalidski voziček.«

»Ko sem bil star 13 let, sem se začel spogledovati z motorji, kmalu za tem pa tudi tekmovati in nizati dobre rezultate. Motivacije mi ni nikoli manjkalo, vse sem vlagal v šport. Nastopal sem v Sloveniji in v tujini, tudi na Svetovnem prvenstvu v Švici, in bil uspešen. Leta 2017 sem na eni izmed tekem nesrečno padel, motor je priletel na mojo hrbtenico in obležal sem sredi proge s hudo bolečino. Takoj sem vedel, kaj se dogaja, nog v trenutku nisem več čutil. Že takrat sem, kolikor se je dalo, z nasmehom sprejel izziv, da se bom moral boriti, da bom lahko spet hodil,« pravi Anej Doplihar. Moč za ohranjanje pozitivnosti je po nesreči črpal iz podpore družine, prijateljev in znancev. Kljub poškodbi ostaja zvest športu, ima zastavljene cilje, za katere vsakodnevno gara, in uživa v življenju. Intervju z Anejem bo priložnost, da vsakdo začuti njegovo lahkotnost, pozitivno energijo in krepi zavedanje, da nič na tem svetu ni pretežko.

Kdo je Anej Doplihar? Je uspešen parakolesar, ki je leta 2021 tekmoval tudi na paraolimpijskih igrah v Tokiu. Pred leti je bil uspešen motokrosist, ki pa si je leta 2017 med tekmo hudo poškodoval hrbtenjačo in pristal na invalidskem vozičku. Poznan je po izjemni pozitivnosti. V otroštvu je bil močnejše postave in jezne narave, šport pa ga je spremenil v povsem drugačno osebo. Postal je veliko bolj potrpežljiv. Pri tem mu je bil vedno največji vzor oče, izjemno umirjena in potrpežljiva oseba. Svojo izjemno osebnost si je Anej gradil skozi športno kariero, ki jo nadaljuje tudi po poškodbi. Izgleda, kot bi bil invalidski voziček zanj najmanjša ovira. Njegovo življenje v vsej polnosti teče dalje, veseli se prihodnosti.

6.9. 2022 ob 20.00:  Intervju s Petro Strelec (izkušnja posilstva, soočanja z depresijo in motnjo hranjenja)

S pomočjo študija do razrešitve travme spolnega nasilja

»Po tem dogodku sem dolga leta hotela umreti. Kasneje pa sem našla svoj smisel – pomagati drugim. Očitno sem morala to doživeti, da sem danes tam, kjer sem, in da lahko živim svoje poslanstvo.«

S temi besedami svojo izkušnjo spolnega nasilja in okrevanja po njem opiše Petra Strelec. V bolečih trenutkih smo izolirani, pa ne zato, ker nas ljudje ne bi marali, ampak ker ne vedo, kako se do nas obnašati. Pa vendar je takrat še kako pomembno imeti ob sebi nekoga, ki te razume in je morda tudi sam prestal podobno izkušnjo. Pogovor in razumevanje sta tisto, kar resnično pomaga. V intervjuju bo Petra spregovorila o svojem življenju po doživetju spolnega nasilja pa tudi o tem, kako ji je študij na Fakulteti za uporabne družbene študije pomagal preboleti travmatični dogodek. Bogato znanje, ki ga je tekom študija pridobila, ji je bilo v veliko podporo pri razumevanju svojih dejanj in načina razmišljanja pred, med ter po nastopu dogodka, ki je korenito spremenil njeno življenje. Pravi, da je ravno razumevanje ključno, da si žrtev spolnega nasilja oprosti in gre naprej.

Kdo je Petra Strelec? Je študentka zaključnega letnika dodiplomskega študija psihosocialne pomoči na Fakulteti za uporabne družbene študije in avtorica knjig Moje življenjske lekcije ter Pot v svobodo. Študij na fakulteti ji je omogočil, da se je še bolj poglobila vase, kar je vodilo v njeno osebno rast in krepitev moči. Spoznala je, da je komunikacija v odnosih bistvenega pomena pri preprečevanju nasilja, zato se je odločila za vodenje delavnice za nenasilno komunikacijo. Kot prostovoljka v MC Sevnica bo v letošnjem letu pričela delati z mladimi, ki so se znašli v življenjski stiski. V najstniških letih je bila namreč sama žrtev spolnega nasilja in je dolga leta iskala pot iz obupa ter teme, v katero jo je potisnil tragični dogodek. Zaprla se je vase, se borila z bulimijo, zbolela za hudo obliko depresije, trpela zaradi odvisnosti in nezdravih partnerskih odnosov. Pred 20. leti je stopila na svojo pot okrevanja. Za vsako solzo, padec, ponižanje … je danes hvaležna, saj je zaradi vsega tega to, kar je. Njena velika želja je pomagati tistim, ki jih hromi strah in ki so izgubili svoj življenjski smisel, predvsem pa ženskam.

13.9. 2022 ob 18.00: Intervju s Tjašo Šapla Troha (izkušnja soočanja s smrtjo hčere)

V ranljivosti lahko vedno znova najdemo moč

»Človek je ranljiv – tak je njegov obstoj. Odvisen je od narave, od soljudi, od lastnih izbir. Vse, kar smo, vse, kar imamo, vse, kar izkušamo, prav vse je ranljivo. Kajti vse je minljivo. Vse je večno spremenljivo.«

Kadarkoli izgubimo nekaj ali nekoga, ki smo ga imeli radi, si moramo vzeti čas zase in si dovoliti resnično občutiti težo tega, kar doživljamo. Stik s seboj je namreč osnovni korak do sprejemanja izkustva izgube, pri čemer je žalovanje naravni odziv, ki temelji na ljubezni do bližnjega. Če si ne dovolimo prisluhniti temu, kar ves čas nežno prigovarja znotraj nas in nas kliče, bodo čustva ter neprijetni občutki le še intenzivnejši. Morda se zdi, da nas bo »brskanje po bolečini« potisnilo v še globljo žalost, pa vendar soočenje z vsem, kar se pojavi, predstavlja začetek procesa zdravljenja. Prav ranljivost je tisto mesto, iz katerega rojevamo nove sebe. Šele, ko objamemo ranljivost, ki jo nosimo v sebi, se pristno in avtentično žalovanje lahko začne. Žalovanje je naraven proces s svojimi zakonitostmi, ki nam omogoča, da razrešimo vrsto čustev, vzorcev in vedenj, ki so (že dlje časa) prisotna v našem vsakdanjem  življenju ter jih do nastopa pomembne izgube morda sploh nismo opazili. O tem in še marsičem bo spregovorila Tjaša Šapla Troha, ki je stara komaj 22 let rodila mrtvo hčerko Julijo ter zakorakala v svojo pot žalovanja in dragocenih spoznanj.

Kdo je Tjaša Šapla Troha? Je dipl. medicinska sestra, EFT izvajalka 2. stopnje, ki v sebi nosi veliko željo pomagati žalujočim in trpečim ob izgubi bližnjih. V letu 2016 je zaključila dodiplomski študij s področja zdravstvene nege z zaključnim delom na temo procesa žalovanja. Zanj je prejela nagrado fakultete. V izdelavo diplomske naloge je zaradi izkušnje smrti hčere vložila srce in dušo. Zaradi izgube je pričela osebno rasti in se razvijati. Po tej izkušnji je eno leto žalovala in iskala odgovore na različna vprašanja, a šele, ko si je bolečino ter globoko žalost dovolila čutiti, se je pričelo njeno okrevanje. Ponovno rojstvo. Danes ve, da sta v človekovem življenju dva čudovita dneva: dan, ko se rodiš, in dan, ko odkriješ razlog za to. Bogatejša za pomembna spoznanja med številnimi drugimi vlogami živi tudi življenje predavateljice in KVS Slovenija ambasadorke soočanja z izgubo.

13.9. 2022 ob 20.00: Intervju s Petro Škarja – izkušnja spolnih zlorab v otroštvu (avtorica več knjig, tudi knjige Camino – Od suženjstva do svobode)

Od suženjstva do svobode

Brezdomca s steklenico alkohola v roki in svetovno uspešnega poslovneža s čudovitimi družinskimi odnosi so vprašali isto vprašanje: “Zakaj si tukaj?” Prvi je odgovoril: “Veste, imel sem težko otroštvo.” Drugi je odgovoril: “Veste, imel sem težko otroštvo.”

Boleče preizkušnje in travme vsakogar zaznamujejo. Vendar lahko iz tega najdemo (upravičen) izgovor za žalost in pasivnost ali pa odkrijemo neizmerno moč, s katero lahko premikamo svet. Kako doseči to drugo? Katere tehnike delujejo in katere klasične pomoči v našem okolju ne delujejo? Kaj so preprosta, a pomembna vodila v življenju, ki lahko pomagajo tudi v najtežjih trenutkih? O vsem tem in predvsem o njeni osebni izkušnji se bomo pogovarjali s Petro Škarja, ki je svojo pot zapisala v knjigi CAMINO – Od suženjstva do svobode, s katero je odprla marsikatero tabu temo. Tokrat odprto in odkrito o tem: spolne zlorabe, posledice travm, odvisnosti, iskanje pomoči. 

Kdo je Petra Škarja? Je skodrana pisateljica, zaljubljena v naravo, ustvarjalnost in knjige. Je avtorica več knjižnih uspešnic, med katerimi je najbolj poznano delo CAMINO – Od suženjstva do svobode. V knjigi opisuje svojo borbo s posledicami travme večletnih zlorab v otroštvu. Z razkritjem globoke ranljivosti se je dotaknila mnogih src in odprla nekaj trdovratnih tabujev našega okolja. S svojo podjetno žilico je soustanovila podjetje 500 podjetnic d.o.o., je ustanoviteljica in lastnica inovativne Založbe 5KA, kot predavateljica pa je bila vabljena tudi na Kitajsko, kamor je prodala avtorske pravice ene od svojih knjig, ter v Ameriko, kjer se prodaja angleška verzija knjige CAMINO. Smisel življenja vidi v ustvarjalnosti in odnosih. “Še vedno ostajam ena od sanjačev, ki mislimo, da s spremembo posameznika lahko spremenimo svet,” iskreno pove Petra.

PRESTAVLJENO! 10. 10. 2022 ob 20. uri
20.9. 2022 ob 18.00: Intervju z Dašo Cek Stepančič (izkušnja več kot desetletnega življenja s hudo anksioznostjo)

V SREČAnju s tesnobo je skrita SREČA

»Huda in dalj časa trajajoča anksioznost ni nič drugega kot le klic duše po spremembi, po ravnovesju. Če si tesnobo dovolimo občutiti, ji dati v sebi prostor, namesto da bi od nje bežali, in če prisluhnemo njenemu sporočilu, je lahko neprecenljiva spodbuda k polnemu življenju, glasnik osebne rasti.«

Strah in tesnoba sta del normalnega čustvovanja. Sta pomembni varovalni sredstvi, ki nam ju je podarila narava. Anksiozni občutki se tu in tam pojavljajo vsakomur, vendar normalno minejo sami od sebe, ko nevarnosti ni več. Ni torej vsako doživljanje tesnobnih občutkov že anksiozna motnja. O slednji govorimo, ko je tesnoba močna, se pojavlja tako pogosto, da nas prične ovirati pri vsakodnevnih aktivnostih, in ko težav kljub trudu, da bi jih ublažili, ne moremo nadzorovati. Razvije se strah pred lastnimi občutki, pred samim seboj. Simptomi se navadno skozi čas krepijo in vedno bolj posegajo v posameznikovo življenje. Ta postaja ujetnik lastnih strahov. Kakovost življenja močno upade. »Četudi je tesnoba življenjsko dejstvo, anksiozna motnja ni nujno človekova dosmrtna obsodba. Lahko je celo zibelka za vnovično rojstvo, če smo se le pripravljeni iskreno zazreti vase,« pove Primorka Daša Cek Stepančič, diplomantka Fakultete za uporabne družbene študije, ki bo v intervjuju razgalila svojo intimno izkušnjo več kot desetletje trajajočega življenja s hudo anksioznostjo. In tega, kar je sledilo.

Kdo je Daša Cek Stepančič? Je magistrica psihosocialne pomoči, ustanoviteljica združenja kognitivno-vedenjskih svetovalcev Slovenije in avtorica Kodeksa etike v psihosocialnem svetovanju Slovenije. Vodi Center za anksioznost, edino posvetovalnico za celostno obravnavo anksioznosti pri nas. In čeprav je svojemu poslanstvu pomoči drugim močno predana, je tudi mama in žena, velika oboževalka narave ter športa. Obenem je strastna ljubiteljica potovanj, utrinke s katerih rada strne v hudomušne in iskrene potopise, ki bralca pobožajo s slikovitimi opisi ter spodbujajo k samorefleksiji. Izkušnja življenja z anksioznostjo jo je obogatila, zato je zanjo pristno in iskreno hvaležna. V SREČAnju s tesnobo je odkrila svojo SREČO.

20.9. 2022 ob 20.00: Intervju z Damijanom Janžekovičem (izkušnja mladega fanta, ki je bil celo življenje deležen fizičnega in psihičnega nasilja v družini, za seboj ima številne poskuse samomora ter bitke z depresijo)

Iz pekla do življenja

»Depresija – včasih težko prepoznana, vendar v človeka tako globoko zasidrana bolezen današnjega časa – dosega vedno več ljudi, tudi otrok in najstnikov. Občutki nesmisla bivanja, trpljenja brez razlage, neustavljiv jok in izdihi, globoka žalost …«

Mnogi nemo trpijo v svoji bolečini, ki je okolica ne prepozna. Mnogi težko pojasnijo, kaj se jim dogaja. Mnogi ne vedo, kako v takšni situaciji pomagati sebi ali prijatelju. Mnogi ne vedo, kaj je depresija. Pripoved Iz pekla do življenja vas bo popeljala v izkušnje mladega fanta po imenu Damijan, ki je bil bitko z depresijo, medtem ko se je spraševal o smislu svojega bivanja. Kako lahko nekdo, ki je tako globoko na dnu, najde pot do svetlobe in lepot, kako naj najde moč ter kako lahko spremeni svoje življenje na bolje? Je možno začeti znova in se osvoboditi okov depresije? Kako? Na kakšen način? Kljub travmam iz otroštva lahko vsakdo živi srečno, preprosto in lepo življenje. Damijan je to dokazal. Zdaj pa si želi, da bi to osvojili še drugi. Za boljši jutri in lepši svet. Brez olepševanja želi razkriti vse težave, vse neprijetnosti in trpljenja, ki jih povzroči depresija. Kaj je tisto, kar ljudje, ki so depresijo prestali, občutijo, kako se soočajo z njo in zakaj se na trenutke odzivajo tako, kot se? Namen intervjuja z Damijanom je, da bi ob njegovi pripovedi bolje razumeli in sprejeli osebo, ki se bori s tako zahrbtno boleznijo, v upanju, da bo tudi znotraj naše družbe depresija v prihodnje bolje sprejeta. Da bodo ljudje, ki se nikoli niso srečali z njo, lahko nudili boljšo oporo tistim, ki se jih je dotaknila. Naj bo ta pripoved predvsem opora in navdih.

Kdo je Damijan Janžekovič? Je mlad in prijeten pisatelj, zaljubljen v življenje, psihologijo in srčne odnose. Za nasmehom preprostega fanta se skriva močna življenjska zgodba. Prav ta zgodba bolečine, depresije in različnih bitk ga je naredila močnejšega ter sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal vsem »ranjenčkom«, ki jih razume v globine srca. S svojim zgledom sporoča: »Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih okoliščin. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek!« Poleg vsega naštetega je tudi predavatelj, ki redno predava po osnovnih in srednjih šolah ter cerkvah, se udeležuje različnih dogodkov in nastopa v medijih z namenom, da se preko njegove življenjske zgodbe razbija stigme na področju nasilja v družini ter duševnih težav. Novembra 2021 je bil gost v oddaji Zvezdane Mlakar, do danes pa je izdal že dve knjigi z naslovoma Izgubljeno otroštvo in Bitka z depresijo. Njegova želja je napisati še veliko knjig.  

Več informacij o sklopu dogodkov: Karierni center FUDŠ | andreja.rojc@fuds.si | tel.št.064 231 788

 

Prijava na dogodek/dogodke Zgodbe življenja

Prijave so zaključene!