You are currently viewing Kultura izmenjave znanja in izkušenj

Kultura izmenjave znanja in izkušenj

V preteklem tednu, natančneje 21. 6. 2022, je potekal dogodek »Kultura izmenjave znanja in izkušenj: čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo«, kateri je bil organiziran v režiji podjetja GOAP d.o.o. Nova Gorica in izobraževalne ustanove EnAIP FVG iz Furlanije – Julijske Krajine v Italiji. Namen projekta je spodbujanje prepletanja izobraževanja in podjetniških praks na področju tehnologije za avtomatizacijo doma.

Dogodek je vodil podpredsednik sveta zavoda GO!2025, raziskovalec, asistent in doktorski študent programa Sociologija Peter Ferfoglia. Samega dogodka se je kot častni gost dogodka udeležil tudi dekan fakultete prof. dr. Borut Rončevič.

Spodaj si lahko preberete glavo izjavo za javnost.


Sporočilo za javnost
Nova Gorica/Gorica, 22.6.2022

Kultura izmenjave znanja in izkušenj: čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo

Trajnostni razvoj in digitalizacija ne obstajata samo v enem segmentu – izobraževanje je enako pomembno kot inoviranje.

V italijanski Gorici je danes potekala predstavitev čezmejnega sodelovanja med slovenskim podjetjem GOAP d.o.o. Nova Gorica (GOAP), pomembnim svetovnim akterjem na področju avtomatizacije domov in križark, ter italijanskim EnAIP FVG (EnAIP), referenčnim inštitutom za strokovno usposabljanje v deželi Furlaniji – Julijski krajini.

Dogodek »Kultura izmenjave znanja in izkušenj: čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo« je vodil in moderiral podpredsednik Sveta zavoda GO! 2025, Evropska prestolnica kulture Nova Gorica Peter Ferfoglia, ki je v uvodnih besedah poudaril dvojno tranzverzalnost projekta – povezavo med izobraževanjem in podjetništvom ter Slovenijo in Italijo – v goriškem območju, prepojenim s kulturo sožitja.

Gre za projekt, s katerim dva na videz različna svetova – podjetništvo in izobraževanje –

dokazujeta, da je njuno tesno sodelovanje lahko motor inovativnosti. Podjetje GOAP in inštitut EnAIP sta se namreč zavezala, da bosta poskrbela za prenos znanja med študenti in podjetji na področju razvoja veščin, potrebnih za izdelavo in uporabo tehnologije za avtomatizacijo doma.

Kot je izpostavil direktor podjetja GOAP Leon Kralj, je v teh negotovih časih, ko se soočamo s pomanjkanjem energentov in strmo rastjo njihovih cen, spodbujanje inovativnosti pomembnejše kot kadar koli prej. »Energetsko krizo lahko rešimo samo z inovacijami in optimizacijo porabe energije,« je poudaril. V podjetju GOAP z rešitvami za avtomatizacijo doma pod blagovno znamko Qubino že vrsto let stremijo ravno k optimizaciji porabe električne energije. Toda samo razvijanje produktov po njegovih besedah ni dovolj. »Enako pomembno je tudi izobraževanje o optimizaciji porabe energije s pomočjo inovativnih produktov. Da lahko pridemo do trajnostnega razvoja in digitalizacije, je tovrstno izobraževanje potrebno vpeljati že pri najmlajših, torej že od vrtcev in osnovnih šol vse tja do univerz. Trajnostni razvoj in digitalizacija ne obstajata samo v enem segmentu.«

V tehnologiji za avtomatizacijo doma so prepoznali priložnost tudi na EnAIP-u, predvsem z vidika varčevanja z energijo. Letos izobraževanje za uporabo omenjene tehnologije zaključuje prva generacija učencev. Direktorica inštituta EnAIP Paola Stuparich je, podobno kot Kralj, poudarila pomembnost izobraževanja in združevanja. »Potrebno je razviti izobraževalno verigo, ki se začne pri osnovni šoli in nadaljuje do univerze. Ne samo z namenom razvoja našega okolja, ampak predvsem za konkurenčnost podjetij, ki tukaj delujejo in morajo tukaj najti svoj prostor,« je povedala in dodala, da so povezovanje, kot je ta s podjetjem GOAP, bistvo EnAIP-a. »Sodelovati moramo s podjetji, razumeti njihove potrebe in skupaj z njimi v naše okolje prinašati razvoj, blaginjo in konkurenčnost.«

Prisotne sta nagovorila tudi častna gosta, župan Gorice Rodolfo Ziberna in novogoriški župan Klemen Miklavič. Slednji je poudaril, da občine lahko ustvarijo zgolj okoliščine, v katerem se ustvarjajo razvoj in delovna mesta. »To, čemur smo danes priča, je sicer en majhen košček, ampak velik zgled za uresničevanje enotnega urbanega prostora obeh Goric, enotne čezmejne evropske regije, ki bo zagotavljala predvsem trajni mir in blaginjo našim državljanom. To so velike fraze, vendar se uresničujejo z majhnimi projekti,« je povedal Miklavič in dodal, da je znanje eden temeljnih virov, ki lahko poganja napredek tako v kulturi kot tudi v gospodarstvu in celotni družbi.

Tudi goriški župan Ziberna je izpostavil pomen čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo, ki je bil poleg povezovanja med podjetništvom in izobraževanjem eden pomembnejših poudarkov dogodka. Kot je dejal, je ta projekt »konkreten primer tega, o čemer sanjamo – o pravi in dobri poti« in dodal:»Ko govorimo o Evropski prestolnici kulture, si mnogi predstavljajo predvsem muzej, gledališče, koncert; seveda je tudi to, a v resnici je velik izziv spremeniti naš pristop do kulture, gospodarstva in odnosov. Evropska prestolnica kulture mora biti priložnost, da lahko beremo in razlagamo nastajajoče potrebe območja ter postavljamo pogoje za boljšo prihodnost.«

Na dogodku so študenti 4. letnika strokovne kvalifikacije za elektrotehnike na ENAIP-u prijeli tudi diplome ob zaključku izobraževanja za uporabo pametne tehnologije GOAP – Qubino. Posebno zahvalo za graditev partnerstva med izobraževanjem in podjetništvom na področju tehnologije za avtomatizacijo doma sta s strani GOAP-a prejela tudi ravnateljica Osnovne šole Dornberk Dragica Vidmar intamkajšnji učitelj Borut Fiorelli. Dornberška šola je bila namreč ena prvih partneric podjetja pri izobraževanju otrok, ki je še vedno zelo živo.

Med častnimi gosti sta bila sicer tudi rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in dekan Fakultete za Uporabne Družbene Študije (FUDŠ) prof. dr. Borut Rončević, ki sta na zaključnem druženju skupaj s predsednikom Sveta zavoda GO! 2025 Marjanom Zaharjem in predsednikom SDGZ Robertom Frandoličem poudarila, da je izjemno pomembno, da goriške univerze, visokošolsko izobraževanje ter znanstveno in podjetniško raziskovanje podpirajo tovrstne dogodke in da se tehnične vede prepletajo z družboslovnimi.

Seznam prisotnih gostov:

  • Župan mesta Gorica Rodolfo Ziberna
  • Župan mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič
  • Generalna direktorica EnAIP FVG dott. Paola Stuparich
  • Direktor podjetja GOAP d.o.o. Nova Gorica Leon Kralj
  • Ravnateljica OŠ Dornberk Dragica Vidmar
  • Rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob
  • Dekan FUDŠ Fakultete za Uporabne Družbene Študije prof. dr. Borut Rončević
  • Predsednik Sveta zavoda GO! 2025 Marjan Zahar
  • Podpredsednk Sveta zavoda GO! 2025 Peter Ferfoglia
  • Predsednik SDGZ Robert Frandolič
  • Občinski svetnik mesta Gorizia Arianna Bellan
  • Predstavnik EZTS Livio Semolič