You are currently viewing DONACIJA RDEČEMU KRIŽU SLOVENIJE ZA VOJNE ŽRTVE

DONACIJA RDEČEMU KRIŽU SLOVENIJE ZA VOJNE ŽRTVE

V začetku aprila se je Fakulteta za uporabne družbene študije in Fakulteta za medije skupaj s člani študentskega sveta odločila, da bo zbirala higienske pripomočke, hrano in pijačo za žrtve v vojni. S skupnimi močmi smo zbrali dve polni škatli potrebščin in jih darovali Rdečemu križu Slovenije.

Na fakulteti smo z zbiranjem donacij za žrtve v vojni začeli 6. 4. in končali do konca aprila. Potrebščine smo zbirali na dveh lokacijah. Prva je bila v Novi Gorici na Gregorčičevi 19 v pisarni Kariernega centra, kjer se je zbiralo vsak dan med 8. in 15. uro. Druga lokacija pa je bila v Ljubljani na Leskovškovi 9e v Referatu, kjer so se potrebščine zbirale vsak delavnik med 13.30 uro in 19.00 uro. Na obeh lokacijah sta bili po dve škatli za zbiranje. Prva je bila namenjena hrani in pijači, druga pa higienskim pripomočkom.

KAKO LAHKO POMAGAM TUDI JAZ?

Tako kot smo na naši fakulteti organizirali zbiranje materialnih sredstev za žrtve vojne, lahko to storite tudi vi. Spodaj bomo napisali, kam vse lahko odnesete zbrane donacije in kaj vse lahko donirate.

Finančna in materialna sredstva za pomoč prizadetim zaradi vojne v Ukrajini zbirajo:

  • Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ trenutno zbira: čistilna sredstva, pralni prašek, prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja, npr. moka, riž, testenine, olje, sladkor, črni čaj, poletno obutev (čisto in uporabno). Odprli pa so tudi račun za zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine.

Pomoč zbirajo v Humanitarnem centru Rdečega križa na Tržaški 132 v Ljubljani med tednom v času uradnih ur. Več informacij pa si lahko preberete na njihovi spletni strani. 

  • Slovenska Karitas

Slovenska karitas zbira suho ali trajno ter dobro zapakirana osnovna živila, ki ne potrebujejo hlajenja (moka, testenine, mleko, olje, otroška hrana, konzerve: pašteta, ribe, narezek…), higienske pripomočke (pralni prašek, univerzalna čistilo, milo in šampon za osebno nego, pasta in ščetke), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah in denarno pomoč. Svoje donacije lahko oddate v Mariboru, Murski Soboti, Celju, Novem mestu, Kopru in Ljubljani. Točne lokacije si lahko ogledate na povezavi.

  • Slovenska filantropija

Na Slovenski filantropiji zbirajo interes pripravljenosti pomoči beguncem iz Ukrajine, ki so prispeli v Slovenijo. Na njihovi spletni strani lahko izpolnite vprašalnik. Več o tem pa na povezavi.

Zbirajo pa tudi materialne dobrine: nepokvarljivo hrano in higienske potrebščine, pod katere spadajo britvice, kreme za obraz, roke in telo, šamponi za lase, mila za telo, geli za tuširanje, moška kozmetika, dezodoranti, toaletni papir, praški, detergenti, sladkarije, slani prigrizki, oreščki, riž, kis, sol, olje, sladkor, čaj, kava, testenine, moka, stročnice, zdrob, polenta, začimbe, konzerve, omake itd. Donacije zbirajo vsak delovni dan med 10. in 18. uro na sedežu Slovenske filantropije v Ljubljani: Cesta Dolomitskega odreda 11. Donirate lahko tudi prek portala Dobrodelko društva Humanitarček. Zbirajo pa tudi finančno pomoč.

  • UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija zbira zgolj finančna sredstva za pomoč ogroženim otrokom in njihovim družinam v Ukrajini in sosednjim državam. Več informacij si lahko preberete na njihovi strani.

  • ADRA Slovenija

ADRA Slovenija se odziva z zbiranjem finančnih sredstev. Prav tako pa se lahko prijavite kot prostovoljec in pomagate v namestitvenih centrih za migrante in begunce, prijave zbirajo tukaj.

  • Humanitarno društvo Hrana za življenje

Humanitarno društvo Hrana za življenje skuša zagotoviti vse, kar begunci potrebujejo, in zbira sredstva za pomoč Ukrajini. Več o tem si lahko preberete na povezavi.

  • Slovenian Vets for Stray Pets

Zavod Slovenian Vets for Stray Pets (SVSP) zbira finančne donacije, hrano in opremo, saniteto in zdravila za živali v Ukrajini. Več informacij o tem kako pomagati živalim v Ukrajini najdete na središču Evropskih veterinarjev, ki pomagajo Ukrajini in njihovi Facebookovi strani.