You are currently viewing Dogodek Strah pred neznanim

Dogodek Strah pred neznanim

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) vsako leto razpiše natečaj za dijaški esej (Gosarjeva nagrada 2022), ki vključuje različne aktualne teme. Tema, ki je letos navdihnila mlade ume, je bila »Strah pred neznanim«. 

Dijaki so v okviru natečaja Gosarjeva nagrada 2022 razmišljali o naslednjih vprašanjih: Česa vse nas je sploh strah? Zakaj se tako zelo bojimo neznanega? Kako se soočati s strahom? Ali so naši strahovi povezani tudi z vedno manjšim zaupanjem v strokovnjake in politike? Kako dostop do informacij preko spleta (socialna omrežja, spletni mediji, podatkovne baze, blogi …) vpliva na doživljanje strahu? 

Zavedamo se, da se vsi soočamo z mnogoterimi strahovi, zato je še kako pomembno, da se o tem čim več pogovarjamo in ne oklevamo z iskanjem pomoči strokovnjaka, če se strah spremeni v tesnobo ali celo anksiozno motnjo, ki navadno skozi čas prevzema vse večji nadzor nad našim življenjem. 

Fakulteta je prejela spodbudno število dijaških esejev iz cele Slovenije. Ob zaključku uspešnega natečaja tako organiziramo virtualni dogodek »Strah pred neznanim«, ki bo potekal v sredo 10. 5. 2022 ob 19.00 uri preko spletne aplikacije Zoom.

Obvezna je predhodna registracija na dogodek na povezavi.


PROGRAM

19.00 do 19.15 Razglasitev nagrajenih esejev. 

Uvodoma se bomo prepustili prebiranju dijaškega eseja, ki je na natečaju zasedel 1. mesto.

19.15 do 20.00 Predavanje Sreča(nje) s strahom in tesnobo

Izvajalka: Daša Cek Stepančič, mag. psihosocialne pomoči, ustanoviteljica Centra za anksioznost

Opis predavanja: Ni vsak strah tesnoba (anksioznost) in ni vsaka tesnoba anksiozna motnja. Predavanje Sreča(nje) s strahom in tesnobo bo priložnost, da odkrijete, kakšna je razlika med strahom, tesnobo in anksiozno motnjo, spoznate njihove značilnosti, ugotovite, kaj jih poganja, in pridobite koristne informacije o tem, kako si lahko ob soočanju s strahom in tesnobo pomagate. “Skoraj polovica ljudi se bo tekom življenja spopadala z anksioznostjo, v zadnjih letih opažamo intenziven porast anksioznih stisk,” pojasnjuje predavateljica Daša Cek Stepančič. Predavateljica se je po lastni izkušnji anksioznosti odločila za študij psihosocialne pomoči in po nekaj letih dela v zasebni praksi ustanovila edino posvetovalnico v slovenskem prostoru, specializirano za obravnavo anksioznosti – Center za anksioznost. Tesnoba terja visok davek na področju telesnega zdravja, odnosov in počutja, pogosto pa tudi na področju delovne storilnosti ter prehranjenosti. Kljub temu pa je anksioznost lahko odlična učiteljica. Lahko nam ukrade življenje ali nas nauči, kako resnično živeti! Osebne izkušnje predavateljice in njeno bogato strokovno znanje vam bodo v pomoč pri krepitvi moči, da boste lastnim strahovom lažje pogledali v oči ter v SREČAnju s tesnobo našli svojo pot sreče. 

Na dogodku bodo sodelovali tudi študenti z oddelka psihosocialne pomoči in svetovanja.

20.00 do 20.15 Predavanje: Kako premagati strah pred vpisom na fakulteto?

Izvajalka: Andreja Slejko Rojc, univ. dipl. pedagog in andragog, Vodja kariernega centra FUDŠ/FAM

Andreja Slejko Rojc dijakom in ostalim pomaga pri izbiri pravega študija. Z njimi ostaja povezana od prvega stika s fakulteto do uspešnega zaključka študija – in celo po zaključku študija preko Alumni kluba. Zase pravi, da ji je vedno v veliko veselje, ko vidi, da si je posameznik s pravo izbiro študija izboljšal kvaliteto življenja ter si s pridobljenim znanjem ustvaril temelje za boljšo prihodnost. Na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj z delom v visokem šolstvu vam bo poskusila razbliniti strahove, ki se dijakom in ostalim pojavljajo ob vpisu na fakulteto.

MODERATORKA: Andreja Slejko Rojc 

Lepo vabljeni vsi, ki vas zanimajo teoretična in praktična izhodišča obravnavane teme, in vsi tisti, ki imate za nas raznolika vprašanja in mnenja o “strahu pred neznanim”!

Karierni center FUDŠ/FAM