You are currently viewing 1. dan trajnosti na FUDŠ/FAM 2022

1. dan trajnosti na FUDŠ/FAM 2022

Dan trajnosti na Fakulteti za uporabne družbene študije bo potekal 22. aprila 2022

Dandanes se na področjih ekonomije, sociale in okolja soočamo s številnimi in kompleksnimi izzivi. Zato je globalna skupnost sprejela Agendo 2030 za trajnostni razvoj, ki skozi 17 razvojnih ciljev predstavlja pomembno vizijo preobrazbe sveta, ki bo zadovoljeval potrebe sedanje družbe, ne da bi zmanjšal možnosti prihodnjim generacijam. FUDŠ/FAM k doseganju ciljev prispevata skozi različne aktivnosti, letos tudi preko dogodka 1. dan trajnosti.

Ali veste, da prebivalec Slovenije na leto v povprečju zavrže 12 kilogramov oblačil in da skoraj 100 milijonov ton tekstila vsako leto konča na odlagališčih?

Ogromno oblačil zavržemo, ker so nam premajhna, jih ne želimo več nositi ali pa smo se jih preprosto naveličali. Zakaj bi zavrgli še lepa, dobro ohranjena, mogoče celo nenošena oblačila in modne dodatke, če pa si jih lahko med seboj izmenjamo?

S ponovno uporabo lahko pomembno prispevamo k blaženju podnebnih sprememb. Ker z zgledom najhitreje premikamo meje, vas vljudno vabimo na prvi Dan trajnosti na FUDŠ/FAM, ki ga bomo izvedli v okviru projekta Obleka naredi človeka oz. Dneva v rabljenih oblačilih.

V petek, 22. aprila 2022, od 14.30 ure dalje vas tako vabimo na IZMENJEVALNICO OBLAČIL, ki bo potekala v PREDAVALNICI 7 (4. nadstropje) na Leskoškovi 9e, 1000 Ljubljana.

KAKO SI BOMO IZMENJEVALI?

Po principu »PRINESI 5, VZEMI 5«: Prineseš, česar ne nosiš več, in odneseš, kar ti je všeč! Enostavno, kajne?

Pravila za udeležence:

  • Na izmenjavo lahko prinesete do 5 čistih (opranih) in lepo ohranjenih kosov OBLAČIL, OBUTVE ali MODNIH DODATKOV, ki jih oddate na sprejemnici.
  • Udeležence naprošamo, da prinesejo sezoni primerna oblačila.
  • Prinesenim kosom določimo točke (več o tem spodaj v odstavku Kategorije), ki jih nato zabeležimo na posebnem kartončku.
  • Na dogodku si lahko izberete stvari v vrednosti teh točk, izbrane stvari pa ob odhodu pokažete na sprejemnici skupaj s kartončkom (morebitne neizkoriščene točke se ne prenesejo na naslednjo izmenjavo oblačil).
  • Za prinesene stvari na dogodku skrbijo sodelavci fakultete, ki bodo oblečeni v majice fakultete.

Opomba: Organizatorji dogodka si pridružujemo pravico, da na sprejemnici vseh stvari, ki ne bodo ustrezale navedenim standardom (raztrgane, popackane, nedelujoča zadrga ipd.), ne uvrstimo na izmenjavo – to pomeni, da ne dobijo točk.

**Na dogodku bodite pozorni na svoje osebne stvari (tudi na oblačila, ki jih ne želite menjati) in jih ne puščajte brez svoje vednosti, saj organizatorji zanje ne odgovarjamo.**

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

Kategorije:

Poenoteni kriteriji so namenjeni lažji orientaciji pri pripravi materiala za menjavo.

  • 1 točka: spodnje perilo (nedrček, majica), kopalke, majica z naramnicami, majica s kratkimi rokavi, majica z dolgimi rokavi, pižama, modni dodatki, par čevljev
  • 2 točki: bluza, srajca, hlače, krilo, obleka, pulover, jopica, trenirka, jakna ali suknjič
  • 3 točke: ženski kostim, moška obleka, priložnostna svečana oblačila, jakna (zimska, dolga), bunda, plašč, zimska športna jakna/hlače/kombinezon, druga vredna športna oblačila ipd.

Opomba: Za promocijske majice ne podeljujemo točk, saj so to stvari, ki običajno ostanejo na mizah.

Izmenjava oblačil se bo zaključila ob 16.15, ob 16.30  ji bo sledila DELAVNICA NA TEMO PODNEBNIH SPREMEMB »Climate Fresk«, ki jo bo izvedla prostovoljka Petra Novotna iz Zavoda Voluntariat.

Climate Fresk je delavnica o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb. Udeleženci delavnice bodo preko interaktivnih aktivnosti spoznavali razmerja med našimi dejanji in naravnimi procesi. Vsi podatki, uporabljeni na delavnici, izhajajo iz poročil Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC).

Struktura delavnice:
delavnica je sestavljena iz 3 delov: sklepanje; ustvarjalni del in diskusija.

Trajanje delavnice: 2–3 ure.
Jezik: angleščina (osnovno znanje)

Predhodno znanje o podnebnih spremembah ni potrebno.

PRIJAVE: na delavnico se je treba predhodno prijaviti, in sicer na naslov janja.mikulan@fuds.si do najkasneje 19. aprila 2022.

Vljudno vabljeni, da pobrskate po svoji omari in si osvežite garderobo na bolj trajnosten način!