You are currently viewing Projekt Error 404

Projekt Error 404

Novice iz dogajanja na projektu ERROR 404

V sredo 10. februarja smo v prostorih Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) v okviru Erasmus + projekta Error 404 izvedli prvo od skupaj dveh izobraževanj na temo digitalnih kompetenc. Glavni cilj tega projekta je, da se ženskam, kot glavni ciljni skupini, na interaktiven in zanimiv način približamo učenje digitalnih vsebin.

Kako je bilo torej na prvem izobraževanju?
V zgodnjih dopoldanskih urah sta asistent Rok Bratina in doc. prof. dr. Tamara Besednjak Valič sprejela prve udeleženke, jim razdelila računalnike in približno nekaj minut čez 9 uro začela z delavnico. V dobrih dveh urah, kolikor je izobraževanje trajalo, so bile udeleženke najprej seznanjene z digitalnimi veščinami in samim konceptom digitalne pismenosti, potem pa se je izobraževanje nadaljevalo s praktičnim delom, katero se je nanašalo na izdelavo digitalnega potrdila.

Obrazce, ki so jih izpolnile udeleženke s pomočjo izvajalcev, so natisnjene odnesle domov, pri čemer bo njihov naslednji korak ta, da jih bodo oddale na najbližji Upravni enoti.

Drugo izobraževanje bo potekalo v prvem tednu meseca marca, natančneje v sredo 2 .3. ob 10h. Izobraževanje bo potekalo v nadaljevalnih povezanih sklopih. Udeleženke bodo imele možnost, da se naučijo upravljati s spletnimi platformami, kot so na primer: eDavki, ZVem, eUprava, Cobiss in še kaj.

Vsekakor svetujemo udeležbo še novim kandidatkam. Vabljene že sedaj! 


Z drugim izobraževanjem smo nadaljevali v torek 2. marca 2022. Potekalo je v veliki predavalnici Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ), pri čemer so bile ciljna skupina ponovno predstavnice najnežnejšega spola. Ker je šlo za logično nadaljevanje prve delavnice, katere cilj je bil izpolnjen obrazec za izdajo digitalnega potrdila, je bil namen drugega izobraževanja seznanitev s takšnimi spletnimi platformami kot sta na primer eUprava in eDavki, seveda ni šlo mimo niti portala ZVem, za konec pa so se udeleženke spoznavale še z vsemi možnostmi, ki jih prinaša knjižnični informacijski sistem COBISS.

Na koncu smo vsi skupaj prišli do spoznanja, da bi moralo v bodoče biti več takšnih izobraževanj. Glede na različna izhodiščna znanja, časovno razpoložljivost, pa tudi zavedanja, da se v današnjem času kar nekako pričakuje obvladanje digitalnih storitev, so udeleženke prišle na idejo, da bi bilo potrebno resno razmisliti o ustanovitvi nekakšnega centra za pomoč uporabnikom, ki se prvič spoznavajo z digitalnim svetom.

Naj čisto za konec še omenimo, da je bilo tudi to izobraževanje sicer izvedeno v sklopu Erasmus + projekta z zloglasnim imenom »Error 404«, kar pa ne pomeni, da takšnih delavnic, za katere smo ugotovili, da obstaja kar nekaj zanimanja, ne bodo izvedene še kdaj v prihodnje.