You are currently viewing Psihodnevi 2022

Psihodnevi 2022

Zimska šola psihologije – Psihodnevi 2022

Občutek, da nismo sami, da je blizu nas še nekdo, ki se sooča s podobnimi težavami in jih uspešno premaguje, nas naredi močne in željne tega, da si opomoremo in da smo pri tem tudi mi nekomu za vzor.

Fakulteta za uporabne družbene študije vas vabi, da med zimskimi počitnicami en dan preživite v družbi študentov in predavateljev študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS) in Psihosocialno svetovanje (MAG), ki se izvajata na fakulteti. Vse dijake, študente,  učitelje, strokovne sodelavce različnih izobraževalnih in socialnovarstvenih zavodov oziroma vse, ki jih zanima področje psihosocialne pomoči in svetovanja, vabimo na brezplačno zimsko šolo psihologije – PSIHODNEVI 2022, ki jo letos na fakulteti brezplačno organiziramo že osmič zapored. 

PSIHODNEVI 2022 bodo letos potekali  v online v obliki dne 21. 2. in 22. 2. 2022.

Skupaj bomo prisluhnili zanimivim predavanjem s področja psihosocialnega svetovanja, spoznali poklic psihosocialnega svetovalca, se učili sprostitvenih tehnik ter prisluhnili navdihujočim zgodbam oseb, ki so se v življenju srečale z različnimi težavami in jih tudi uspešno premagale.

Zaradi omejitve prostih mest vas vabimo, da se na zimsko šolo prijavite najkasneje do 20. 2. 2022 na spodnjih povezavah.


PROGRAM,  21. 2. 2022

16.00 – 16.15 Uvodni pozdrav 

16.15 – 17.45 Predavanje: Naš življenjski scenarij.

asist. Edina Šifrar 

Ljudje že v otroštvu čutimo potrebo po tem, da vse, kar doživljamo, tudi kategoriziramo, saj nam to daje nek občutek predvidljivosti in varnosti ter nam omogoča oblikovanje nekih idej in vzorcev, kako ravnati v določenih okoliščinah. Sčasoma na podlagi lastnih izkušenj v odnosih z drugimi in interakcije našega zunanjega ter notranjega sveta kot otroci ustvarimo sheme teh izkušnje oziroma vzorce, skozi katere vidimo sebe in svet. Sheme lahko povežemo tudi v velike vzorce oziroma skripte, ki pa za razliko od samih shem niso tako prilagodljive in nas lahko omejujejo pri kreativnosti in konstruktivnem prilagajanju različnim okoliščinam. Te skripte, ki nam služijo kot obrambni mehanizem, sestavljajo naš nezavedni življenjski načrt ali t. i. življenjski skript. Kako bomo oblikovali svoj življenjski skript je tako odvisno od naših zaključkov, ki jih naredimo na podlagi naših izkušenj, okoliščin, v katerih živimo, in pod vplivom sporočil, ki jih prejemamo od staršev ter drugih pomembnih oseb. Oblikovani sklepi in skripti imajo tako velik vpliv na kvaliteto našega življenja.

Specializantka Transakcijsko-analitične psihoterapije Edina Šifrar nam bo v svojem predavanju predstavila glavne koncepte življenjskega scenarija in vpliv tega na odraslo življenje ter možnost vpogleda v prepoznavanje naših oblikovanih skriptov. Predavateljica Edina Šifrar sodeluje na FUDŠ kot asistentka in predavateljica pri strokovnih predmetih, ki se nanašajo na prakso, duševno zdravje in osebnostno rast, psihologijo in psihosocialno svetovanje.

17.45 – 18.30 Predavanje: Poklic psihosocialnega svetovalca

doc. dr. Primož Rakovec

Kdo je psihosocialni svetovalec? Kakšna znanja in veščine so potrebne za opravljanje tega poklica? Kaj je in komu je namenjeno psihosocialno svetovanje? Kako se je psihosocialno svetovanje razvijalo skozi čas? Inovativni pristopi izvajanja psihosocialnega svetovanja.

Spoznali bomo, kako poteka izobraževanje za poklic psihosocialnega svetovalca v Sloveniji in tujini, na katerih področjih se diplomanti lahko zaposlijo, kakšni so trendi razvoja poklica psihosocialni svetovalec … Doc. dr. Primož Rakovec je predstojnik Oddelka za psihosocialno pomoč in svetovanje na FUDŠ. Kot predavatelj sodeluje na visokošolskem študijskem programu Psihosocialna pomoč in magistrskem študijskem programu Psihosocialno svetovanje.

ODMOR

19.00 – 19.45 Predstavitev osebne izkušnje: Soočanje z neplodnostjo

Natalija Bujadilo Kožuh, študentka dodiplomskega študijskega programa Psihosocialna pomoč

Natalija je imela po končani srednji šoli skovan načrt v naslednjem vrstnem redu: nadaljevanje šolanja, kariera, poroka, družina … Vsi cilji so se tudi uresničili, razen enega, zanjo najpomembnejšega. Ničkolikokrat si je želela občutiti veselje, ki ga prinese materinstvo, uživati v nesebični ljubezni in razdajanju za otroka. A žal tega nikoli ni mogla izkusiti. Diagnoza – neplodnost jo je postavila na trdna tla.
Zavedajoč se, da se v življenju nič ne zgodi po naključju, se je bila primorana soočiti z realnostjo in ugotoviti, kako se postaviti na noge in živeti naprej. Natalija je zelo pozitivna in topla oseba, njen pogled in pristop k tej problematiki pa je lahko marsikomu v podporo in navdih. Tudi v prihodnosti namerava delati na tem področju in nuditi podporo osebam in parom, ki se soočajo s to problematiko. 


PROGRAM 22. 2. 2022

16.00 – 17.30  Predavanje “Čuječnost: kaj je, kako se je lotimo in zakaj je to pomembno?” 

pred. Emil Karajić 

Verjetno se nas je večina že srečala s pojmom čuječnosti (mindfulness), saj se le-temu danes zelo težko izognemo, še posebej če nas zanima področje duševnega zdravja in psihosocialne pomoči. Zmanjševanje stresa, boljše soočanje s kroničnimi boleznimi, blagodejni vpliv na anksioznost in depresijo ter pozitiven vpliv na splošno telesno zdravje so le nekateri dobro raziskani pozitivni učinki osebne prakse čuječnosti. Zaradi svoje široke uporabnosti, fleksibilnosti in univerzalnosti čuječnost danes postaja tudi ključno orodje mnogih psihoterapevtskih in svetovalnih struj.

Psiholog Emil Karajić se bo v svojem kratkem predavanju posvetil vprašanjem: kaj je čuječnost, kako začeti lastno prakso kultiviranja čuječnosti in na katere pasti lahko na tej poti naletimo. Ponudil bo kar nekaj praktičnih smerokazov, ki bodo koristni tako za začetnike kot za veterane kultiviranja čuječnosti.

Predavatelj Emil Karajić sodeluje na FUDŠ kot asistent in predavatelj pri strokovnih predmetih, ki se nanašajo na rehabilitacijsko, specialno in socialno pedagogiko ter psihologijo in psihosocialno svetovanje.

17.30 – 19.00  Sprostitvene tehnike in meditacije – vsakodnevna praktična dejanja za dolgoročno blagostanje.

študenti 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS)

Študentke in študenti tretjega letnika študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS) bodo v okviru predmeta Izbrana poglavja iz psihoterapije, psihologije in psihiatrije za vas pripravili pester nabor sprostitvenih tehnik in meditacij, da jih boste lahko izkusili “na lastni koži”.

Med različnimi segmenti boste imeli možnost izkusiti trebušno dihanje, avtogeni trening, sedečo meditacijo, vizualizacijo in mnoge druge sprostitvene tehnike in meditacije.

ODMOR

19.30 – 20.15 Predstavitev osebne izkušnje: Problemov ni, so samo izzivi.

Tadeja Brankovič

Tadeja Brankovič bo z nami delila svojo življenjsko zgodbo. Zgodba, ki na trenutke pretrese, a je še vedno navdih. Navdih, da najdemo moč v sebi in zaupamo vase. Šport jo je naučil, da je vsak poraz lahko samo zalet za nov uspeh. V vrhunskem športu je vztrajala 16 let. Po poškodbi rame se je s hčerko vrnila nazaj v smučino. Čudovita izkušnja za njo, a predvsem zaradi družbenih norm ni bilo enostavno. Sledila je srcu. Ko se je končno odločila, da konča in se posveti družini, ki ji je bila najbolj sveta celica, se je njeno življenje začelo šele zapletati. Sledila je težka ločitev, ostala je brez službe, z vsemi krediti, dvema majhnima otrokoma. Šla je naprej. Dan za dnem. Energije je imela na pretek, zmogla je vse. In ko je že mislila, da je na konju, je prišla Peta Olimpijada – diagnoza rak. Ni se je ustrašila. Šport, vera vase in nasmeh so ji tudi tu bili v navdih. Vedno, ko pride težava, si reče: “ Pa dajmo še to!” Ni je težave, da bi klonilo življenje. Njena terapija je bila tudi pisanje knjige Peta Olimpijada. Avtobiografija, ki navduši, da je vse možno. Vse je v naši glavi. Zmoremo več, kot si sploh upamo pomisliti. Ni vedno lahko, a korak za korakom gre. V pravo smer. 

Tadeja Brankovič je nekdanja vrhunska športnica – biatlonka s štirimi nastopi na olimpijskih igrah. Šport ji je dal vse, kar danes potrebuje za življenje – vztrajnost, nepopustljivost, fokus, moč, optimizem  in vero vase.  Dober rezultat ni samo medalja. Je veliko več. Pobrati se iz brezna je rezultat brez vrednosti. 

Diplomirala je na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju, potem pa še pridobila naziv specialist manager na Fakulteti za management v Kopru. Danes je povsem običajna rekreativka, mama dveh otrok in ponosna teta. V gibanju išče svoj mir in svobodo. Svoje znanje in izkušnje zelo rada deli naprej. Še vedno pa je  povezana s športom, predava podjetjem in različnim organizacijam, poučuje smučarski tek, nordijsko hojo in rolanje. Svetuje tudi športnikom in staršem. Veliko energije vlaga v  otroke s primanjkljaji. Je zelo vedoželjna in rada raziskuje. Nasmeh je njen zaščitni znak. Živi.  

Želimo si, da bi se v tem napornem obdobju in med izzivi, pred katere nas življenje postavlja,  sprostili, se naučili nekaj sprostitvenih tehnik in spoznali poklic prihodnosti, za katerega se lahko izobražujete na FUDŠ.

Več informacij na: karierni.center@fuds.si ali na tel. št. (05)9073461.