You are currently viewing 1. MEDiA dan

1. MEDiA dan

Spoznaj skrivnosti uspešnega komuniciranja in javnega nastopanja

Dogodek Media dan organizira Fakulteta za medije (FAM) v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije (FUDŠ). Vse dijake in širšo javnost vabimo, da se nam pridružite k brezplačnim delavnicam in predavanjem o medijskem vplivu ter medijski pismenosti, iz prve roke pa boste izvedeli tudi, kako postati radijski ali podcast moderator(-ka) in kaj se skriva v ozadju nastajanja informativne oddaje 24UR. 

Dogodek bo potekal 20. 5. 2021 od 15.00 do 20.00 preko spletne platforme ZoomZa udeležbo na dogodku se je treba predhodno registrirati do 19. 5. 2021 na povezavi.

Po prejemu prijave vam bomo na vaš e-naslov poslali unikatno Zoom povezavo.
Prisluhnite strokovnjakom na področju medijskega komuniciranja in se naučite trikov javnega nastopanja skupaj z nami!

Program:

15.00 – 15.15: Uvodni pozdrav in kratka predstavitev Fakultete za medije in Fakultete z uporabne družbene študije – Prodekanja za študijske in študentske zadeve FAM/FUDŠ, doc. dr. Petra Kleindienst

15.15 – 16.45: Delavnica: Medijski vpliv – kako dejansko delujejo uporabljene tehnike?  izr. prof. dr. Andrej Kovačič
Vabljeni na delavnico o pro-aktivnih tehnikah, kjer se lahko naučite, kako obvladovati sebe ali druge s tehnikami, ki jih novodobni mediji uporabljajo, da bi vplivali na večjo skupino ljudi.
Si želite videti, s kakšnimi tehnikami mediji vplivajo na vas? Se kdaj peljete domov utrujeni, ne da bi bili fizično aktivni? Ste že slišali o tem, da nekdo vpliva na vas, ne da bi vi to vedeli? Ste kdaj videli nekoga, ki je obsedel pred televizorjem, računalnikom ali pred telefonom, in  ste ga morda opazovali ali celo občutili moč, ki jo tisti medij v tistem trenutku ima na to osebo? Pro-aktivne tehnike, ki jih uporabljajo sodobni mediji, delujejo večinoma pod pragom zaznave, zato Vas vabimo k spoznanju tehnik, da jih boste lahko resnično razumeli.
Na kratkem predavanju bodo predstavljene osnovne tehnike ustvarjanja transa in emocionalne manipulacije, ki jih potrošniki in zlasti ustvarjalci medijskih sporočil morajo razumeti, če želijo učinkovito vplivati na množice. Predstavitev  in demonstracijo tehnik bo vodil izr. prof. dr. Andrej Kovačič (več o trenerju in avtorju PRO-Aktivnih komunikacijskih tehnik na www.andrejkovacic.com oz. www.pro-act.net), dolgoletni predavatelj na Fakulteti za medije in Fakulteti za uporabne družbene študije.

16.45 – 17.30: Predavanje: Najprej mi oblikujemo medijske navade, nato medijske navade oblikujejo nas – prof. dr. Mateja Rek
Pridružite se predavanju prof. dr. Mateje Rek o medijskih navadah, kjer boste izvedeli, kaj je medijska pismenost in kako bi vsi morali stremeti k večji medijski pismenosti za boljše razumevanje digitalnega sveta in delovanje na spletu ter v medijih. V digitalnem svetu ljudje potrebujejo specifična znanja, ki jim omogočajo ustvarjanje koristnih medijskih navad in razvijanje odpornosti na negativne pojave digitalne medijske krajine, kot so na primer nekemične zasvojenosti, sovražni govor, lažne novice ali dezinformacije. Na predavanju bomo razmišljali, zakaj je koristno biti medijsko pismen – torej imeti sposobnost uporabe medijev, sposobnost analiziranja in vrednotenja medijskih sporočil ter sposobnost javnega nastopanja.
Prof. Dr. Mateja Rek je raziskovalka, redna profesorica in avtorica vrste mednarodno odmevnih znanstvenih objav na področju medijske pismenosti. Je vodja Infrastrukturnega programa Fakultete za medije – zbiranje, upravljanje in arhiviranje podatkov o medijski pismenosti v Sloveniji, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. V okviru Erasmus+ programa Evropske unije izvaja projekt Jean Monnet Module – Media Literacy for Active Citizenship. Nedavno je izšla njena knjiga z naslovom Medijska vzgoja in pismenost v Sloveniji (https://www.primus.si/medijska-vzgoja-in-pismenost-v-sloveniji/), v kateri bralcu predstavi, kako se v Sloveniji kot družba (v okviru našega formalnega izobraževalnega sistema ali civilnodružbenih aktivnosti) in posamezniki (kot starši, vzgojitelji) soočamo z izzivi medijske pismenosti.

17.30 – 17.45: ODMOR

17.45 – 18.30: Kako nastaja informativna oddaja na televiziji – primer: 24UR na Pop TV Darjo Zgonc

Darja Zgonc – voditeljica oddaje 24ur.com

Če si želite izvedeti, kako deluje zakulisje dnevnoinformativne oddaje in kakšnemu procesu je treba slediti, preden se oddaja lahko predvaja, ste vabljeni na delavnico z voditeljico  Darjo Zgonc. Televizijske dnevnoinformativne oddaje so eden najpomembnejših virov informacij, saj vsakodnevno dosegajo najširšo javnost. Moč televizijske komunikacije je v učinku realnosti, ki ga televizijski posnetki vzbujajo pri gledalcu, zato pri televizijskem novinarstvu ni pomembno samo to, kar povemo, temveč predvsem, kaj pokažemo.
Kako torej nastaja televizijski prispevek ali dnevno informativna oddaja? Kdo vse je vključen v produkcijski proces? Kaj se dogaja za in pred kamerami?
Darja Zgonc na POP TV že od samega začetka soustvarja informativni program, sprva kot dnevna urednica in voditeljica, nato kot voditeljica oddaje 24 ur in posebnih informativnih oddaj. Od leta 2004 do leta 2008 je bila tudi odgovorna urednica informativnega in športnega programa POP TV. Kot predavateljica sodeluje s Fakulteto za medije ter predava na strokovnih in izobraževalnih delavnicah.

18.30 – 19.15: Predstavitev dela radijskega moderatorja na radiu Aktual – ga. Tamara Goričanec (radijska moderatorka Radia Aktual, študentka FUDŠ)

Tamara Goričanec – radijska moderatorka, Radio Aktual


Za vse tiste, ki jih zanima delo radijskega moderatorja in bi radi razumeli, kaj vse zajema, smo pripravili pogovor s Tamaro Goričanec z radia Aktual. Izvedite, kaj so značilnosti uspešnega radijskega moderatorja in kako se odločiti za ta poklic. Tamara Goričanec je študentka 3. letnika psihosocialne pomoči na FUDŠ, radijska voditeljica na Radiih Aktual in Salomon ter pevka. Delo z ljudmi je njeno življenjsko poslanstvo, pa naj bo to pogovor ob kavi ali razvajanje množice z odra.

19.15 – 20.00: Predstavitev dela moderatorja podkastov – Klemen Selaković (https://aidea.si/podkast)

AIDEA – podcasti (Cover photo- vir: AIDEA.si)

Dandanes je mnogo ljudi, ki si želijo deliti svoje izkušnje  in  navdih s širšo javnostjo in od katerih se lahko marsikaj naučimo. V hitro se spreminjajočem okolju se zdi, da je podcast naraščajoča izbira komunikacije za vse nas, ki čas opravkov, vožnje ali športa radi izkoristimo za poslušanje podcasta in se ob tem še česa naučimo.  Vas zanima,kako ustvariti svoj podcast? Pridružite se Klemnu Selakoviću, ki bo predstavil svoje delo moderatorja podcasta AIDEA.
Klemen Selaković AIDEA: Klemen Selakovič je večkratni nagrajeni oblikovalec uporabniških izkušenj in vmesnikov. Svetoval je mednarodnim znamkam s sedežem vse od San Francisca do Pekinga. Je ustvarjalec podcasta AIDEA, ki se dotika različnih tem in neortodoksnih idej o zavesti, drogah, tehnologiji in prihodnosti človeštva.

Več informacij na: karierni.center@fuds.si ali na tel. št. (05)9073461.

Lepo vabljeni v našo družbo.

Karierni center FAM/FUDŠ