You are currently viewing PSIHODNEVI Zimska šola psihologije

PSIHODNEVI Zimska šola psihologije

Občutek, da nismo sami, da je blizu nas še nekdo, ki se sooča s podobnimi težavami in jih premosti, nas naredi močne in željne tega, da si opomoremo in da smo pri tem tudi mi nekomu za zgled in vzor.

Fakulteta za uporabne družbene študije vas vabi, da med zimskimi počitnicami en dan preživite v družbi študentov in predavateljev študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS) in Psihosocialno svetovanje (MAG), ki se izvajata na fakulteti. Vse dijake in širšo javnost vabimo na brezplačno zimsko šolo psihologije PSIHODNEVE, ki jo letos na fakulteti organiziramo že sedmič zapored. 

PSIHODNEVI bodo letos potekali online v obliki delavnic in različnih predstavitev. Dogodek se bo odvil v sredo 24. 2. 2021.

Skupaj bomo prisluhnili zanimivim predavanjem s področja psihosocialnega svetovanja, se učili sprostitvenih tehnik, prisluhnili osebam s težavami v duševnem zdravju idr.

Vabimo vas, da se na zimsko šolo prijavite najkasneje do 23. 2. 2021 na povezavi. Po prejemu prijave vam bomo na vaš e-naslov poslali Zoom povezavo.

PROGRAM PSIHODNEVI 2021:

10.00 – 10.15 Uvodni pozdrav vodje oddelka za psihosocialno svetovanje in pomoč doc. dr. Primoža Rakovca.

10.15 – 11.15  Predavanje “Čuječnost; kaj je, kako se je lotimo in zakaj je to pomembno?” – pred. Emil Karajić 

Verjetno se nas je večina že srečala s pojmom čuječnosti (mindfulness), saj se le-temu danes zelo težko izognemo, še posebej če nas zanima področje duševnega zdravja in psihosocialne pomoči. Zmanjševanje stresa, boljše soočanje s kroničnimi boleznimi, blagodejni vpliv na anksioznost in depresijo ter pozitiven vpliv na splošno telesno zdravje so le nekateri dobro raziskani pozitivni učinki osebne prakse čuječnosti. Zaradi svoje široke uporabnosti, fleksibilnosti in univerzalnosti čuječnost danes postaja tudi ključno orodje mnogih psihoterapevtskih struj.
Psiholog Emil Karajić se bo v svojem kratkem predavanju posvetil vprašanjem: kaj je čujčenost, kako začeti lastno prakso kultiviranja čuječnosti in na katere pasti lahko na tej poti naletimo. Ponudil bo kar nekaj praktičnih smerokazov, ki bodo koristni tako za začetnike kot za veterane kultiviranja čuječnosti.
Predavatelj Emil Karajić sodeluje na FUDŠ kot asistent pri strokovnih predmetih, ki se nanašajo na rehabilitacijsko, specialno in socialno pedagogiko ter psihologijo in psihoterapijo. 

11.15 – 12.00 Predstavitev osebne izkušnje soočanja s Tourettovim sindromom.

Osebno izkušnjo bo predstavil Rok Valenčič.
Rok Valenčič, mož in oče dveh deklic, bo v predavanju spregovoril o svojih izkušnjah življenja s Tourettovim sindromom, vseživljenjsko nevrološko motnjo.
Beseda bo tekla o priznanju samemu sebi, da nekaj ni v redu, o Tourettovem sindromu in vsem, kar ta prinaša, o občutenju nesprejetosti in nekoristnosti, soočanju s telesnimi bolečinami ter duševnimi stiskami in še marsičem.Tourettov sindrom ali sindrom Gilles de la Tourette je namreč kompleksna nevrološko-psihiatrična motnja, za katero so značilni nehoteni telesni gibi ali tiki ter nenadzorovani vokalni glasovi. Gre za motnjo, ki se kar trikrat pogosteje pojavlja pri dečkih kot pri deklicah. S tiki se običajno pokaže v otroštvu, ponavadi med šestim in osmim letom. Tourettov sindrom pa ima približno 2000 Slovencev.
Rok nas bo naučil sprejemanja različnosti, krepitev poguma in neomajnega optimizma, ki je ob spremljanju Roka Valenčiča prav nalezljiv.

12.00 – 12.45  Predstavitev osebne izkušnje materinstva otroku z avtizmom

V zadnjih letih se čedalje več govori o otrocih s posebnimi potrebami. To so otroci, ki imajo v svojem fizičnem ali duševnem razvoju določene primanjkljaje, motnje oz. ovire. Ti otroci imajo nekatere posebne potrebe, ki so lahko bolj ali manj zadovoljene v okviru različnih družbenih okolij. V zadnjem času se intenzivno iščejo nove možnosti za celosten razvoj teh otrok, z razumevanjem  njihovih močnejših in šibkejših področij. Pomembno je, da se kot družba o tovrstni tematiki izobražujemo in odvržemo predsodke in stereotipe. Med otroke s posebnimi potrebami spadajo tudi ljudje z motnjami avtističnega spektra. Avtizem je razvojno-nevrološka motnja, ki se kaže predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na področju socialne interakcije, verbalne in neverbalne komunikacije ter imaginacije. Dve mami,  ki sta med drugim tudi študentki na študijskem programu Psihosocialna pomoč (VS), nam bosta predstavili, pred kakšne izzive življenje postavlja otroke z avtizmom in njihove starše, kako različni so lahko odzivi vzgojno-izobraževalnih ustanov in družbe na njihove potrebe ter kako pomembni so njihovi učinki za razvoj teh otrok.

Čas za kosilo: 12.45 – 13.15

13.15 – 14.15 Vas zanima, kje se zaposlujejo psihosocialni svetovalci in kakšno je njihovo delo? 

Na dogodku se nam bosta predstavila zakonca Jerneja in Matic Munc, ki sta zaposlena v Javnem zavodu mladi zmaj. Opisala bosta delo psihosocialnega svetovalca in delovanje zavoda. Pri predstavitvi se jima bo pridružila tudi študentka magistrskega študijskega programa Psihosocialno svetovanje Petra Škabar, ki pod njunim mentorstvom v zavodu opravlja obvezno prakso.

14.15 – 15.45 Sprostitvene tehnike in meditacije – vsakodnevna praktična dejanja za dolgoročno blagostanje.

Študentke in študenti tretjega letnika študijskega programa Psihosocialna pomoč (VS) bodo v okviru predmeta Izbrana poglavja iz psihoterapije, psihologije in psihiatrije za vas pripravili pester nabor sprostitvenih tehnik in meditacij, da jih boste lahko izkusili “na lastni koži”.
Med različnimi segmenti boste imeli možnost izkusiti trebušno dihanje, avtogeni trening, sedečo meditacijo, vizualizacijo in mnoge druge sprostitvene tehnike in meditacije.

Želimo si, da bi se v tem napornem obdobju in med izzivi, pred katere nas trenutno življenje postavlja,  sprostili, se naučili nekaj sprostitvenih tehnik in spoznali poklic prihodnosti, za katerega se lahko izobrazite na FUDŠ.

Več informacij na: karierni.center@fuds.si ali na tel. št. (05)9073461.