You are currently viewing FUDŠ študentska svetovalnica III del

FUDŠ študentska svetovalnica III del

FUDŠ študentska svetovalnica je projekt Kariernega centra FUDŠ, ki je v mesecu novembru nastal v sodelovanju s tutorji študenti za lažje opravljanje manjkajočih obveznosti. Glede na trenutno epidemiološko situacijo se veliko ljudi sooča z različnimi oblikami stisk kot so: tesnoba, anksioznost, izgorelost, preobremenjenost, panične motnje, itd. S skupnimi močmi in velikodušnostjo naših študentov iz oddelka za Psihosocialno pomoč in svetovanje, smo za vas pripravili tri zanimive članke, ki so plod dobrega interdisciplinarnega izobraževalnega pristopa naši fakulteti.

portret punce s pokritimi usti
photo from Freepik

FUDŠ študentska svetovalnica je danes odprta z Barbaro Muhič, študentko 1. letnika Psihosocialnega svetovanja in študentko tutorka. Pravi takole …

Bližajo se prazniki in praznično vzdušje
»Kako sprostiti in ublažiti napetost v nas?«

Mesec december je tu, odvija se praznični čas, ki nam pričara prijetne trenutke ob spominu na njegovo čarobnost. Tokrat se od nas staro leto poslavlja kot nepozabno z vidika doživete pandemije. Globalizacija nam je prinesla veliko pozitivnih in zanimivih medsebojnih povezovanj. Istočasno smo doživeli izkušnjo srečanja s pandemijo COVID-19, ki je zajela celoten svet. Naša življenja so se zelo spremenila. Vstopili smo  v nov način življenja, ki nam je popolna neznanka. Vsak dan si zastavljamo vprašanja “Kako živimo, kako bomo živeli?” Tako si vsi želimo stopiti nazaj v naš znani svet poln svobode, gibanja, čutenja, druženja, socialnega življenja.

Zavedati se moramo, da je vsakdo od nas edinstven, kot je tudi naša želja živeti v svetu, ki ga poznamo. Zato bodimo strpni in še najprej potrpežljivi, tako do nas samih kot do drugih. 

V času pandemije se je način dela, študija in življenja zelo spremenil. Naši domovi so postali prostor, namenjen za delo, študij, rekreacijo, prehranjevanje, komunikacijo, spanje, igranje, razmišljanje, opravljanje gospodinjskega dela in verjetno še veliko ne naštetih stvari, vendar smo za vse to potrebovali nov pogled organiziranja časa in uskladitve posameznih obveznosti glede na dogodke in obveznosti študija.

V teh trenutkih, ko se srečujemo s časovno stisko v vseh ozirih, si želimo, da bi zastavljene družinske, službene in študijske obveznosti uspeli izpeljati do konca dneva, ne da bi ob tem čutili preveliko utrujenost in stres. V kolikor nam to uspeva, si zaslužimo samo pohvalo. Vsi si želimo, da bi naši dnevi potekali tekoče, kar pa ni vedno lahko. Za nas je izrednega pomena dobro zastavljena časovna organiziranost delovnega plana. Pomembno je, da damo prednost stvarem, ki od nas terjajo največ napora. Največkrat je na prvem mestu družina, sledita služba in tokrat tudi študij. V primeru časa, namenjenega študiju, dajemo organizacijsko prednost pomembnejšim stvarem, ki imajo postavljen časovni rok (oddaje nalog, poročil, seminarskih nalog, diplomskih nalog, raziskav …), vključno z njimi si prilagodimo še ostale tekoče študijske obveznosti, pri katerih izberemo raje tiste, ki so najtežje, obsežnejše in manj zanimive. Ker vemo, da bomo prav za te zadnje potrebovali veliko več časa in vloženega dela kot obratno, je smiselno, da si z organiziranim pristopom enakomerno razporedimo potek študijskih obveznosti ter si s tem omogočimo časovno razbremenitev, povezovanje in dopolnjevanje med vsebinami študija.

Ko začutimo, da smo napeti, si vzemimo čas za predah ali odmor tako, da napetosti ublažimo s sprostitveno/dihalno vajo, ki naj traja največ 7 minut:

  • Primerna vaja za kratek odmor je joga vaja – pozdrav Soncu. To vajo lahko izvajamo večkrat dnevo, ob trenutkih, ko začutimo napetost v telesu (vajo ponovimo v enem odmoru do 5 x).
vaja - pozdrav soncu
Postavimo se proti vzhodu. Stopala so skupaj, roke so sproščene ob telesu. Foto: Shutterstock 

Literatura:
Maja Miklič, 2015. ¨ članek v časopisu Delo¨ Joga in tek: Pozdrav soncu je dobra vaja za ogrevanje telesa celotnega telesa, slikovno gradivo: https://www.delo.si/polet/pozdrav-soncu-je-zelo-dobra-vaja-za-ogrevanje-celotnega-telesa/