You are currently viewing FUDŠ študentska svetovalnica

FUDŠ študentska svetovalnica

FUDŠ študentska svetovalnica je projekt Kariernega centra FUDŠ, ki je v mesecu novembru nastal v sodelovanju s tutorji študenti za lažje opravljanje manjkajočih obveznosti. Glede na trenutno epidemiološko situacijo se veliko ljudi sooča z različnimi oblikami stisk kot so: tesnoba, anksioznost, izgorelost, preobremenjenost, panične motnje, itd. S skupnimi močmi in velikodušnostjo naših študentov iz oddelka za Psihosocialno pomoč in svetovanje, smo za vas pripravili tri zanimive članke, ki so plod dobrega interdisciplinarnega izobraževalnega pristopa naši fakulteti.

Za FUDŠ SVETOVALNICO danes svetuje Anja Rogan, študentka 1. letnika magistrskega študija Psihosocialno svetovanje in študentka tutorka.

Spoprijemanje z lastnimi mislimi in čustvi v času korona krize

Realnost današnjega dne so omejeni fizični stiki in popolnoma spremenjena dnevna rutina. Življenje, ki smo ga poznali do sedaj, se je za nekaj časa spremenilo. Zaradi sprememb, ki se nam dogajajo, smo lahko tesnobni, anksiozni, depresivni, strah nas je, da bomo zboleli ali da bodo zboleli naši najbližji.
Pomembno je, da si med seboj pomagamo, da poskrbimo zase in za svoje najbližje.

Kaj lahko storim?

  • Sprehodi v naravo dokazano zmanjšujejo stres, tesnobo, anksioznost in depresijo. Različne epidemiološke raziskave so pokazale, da telesna aktivnost varuje tudi pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni, krepi kosti, mišice in naš imunski sistem ter njegovo protivirusno obrambo. Da bi ohranili tako fizično kakor duševno zdravje, bodite (zmerno) telesno aktivni vsak dan. (Viva Medicina & ljudje 2020)
  • Izogibajte se fizičnim stikom, vendar se nikakor ne odpovejte telefonskim pogovorom ter ostalim druženjem preko različnih tehnologij.
  • Glede na to, da izobraževanja potekajo v virtualni obliki, predlagam, da sledite navodilom profesorjev, učiteljev in ostalih strokovnih delavcev. Če imate pri tem starši, učenci, dijaki in študenti kakšna vprašanja, dileme, se lahko obrnete na učitelje, profesorje, dodeljenega tutorja študenta in ostale strokovne delavce. Pomembno je, da si pravočasno pridobite informacije, saj vam bo to dalo občutek nadzora, kar bo posledično zmanjšalo tudi stres.
  • Z občutki strahu, tesnobe se lahko spopadate tudi z različnimi sprostitvenimi tehnikami, rednim izvajanjem čuječnosti. Veliko tega najdete na YouTube kanalu in na različnih spletnih straneh. Eno od vaj vam spodaj dodajam tudi jaz.
  • Poslušajte glasbo, oglejte si kakšen dober (dokumentarni) film, preberite kakšno dobro knjigo, igrajte miselne igre (Sudoku, Monopoli, šah …). Počnite nekaj, kar vas sprošča.
  • Obdobje izolacije je zagotovo izziv za vse nas. Poizkusite ostati strpni do sebe in do drugih, dokler ste le lahko. Pogovorite se s svojimi bližnjimi o svojih doživljanjih, brez sramu in obsojanja. Zaupajte morebitno stisko svojim prijateljem, družini, učiteljem, profesorjem, tutorjem in ostalim strokovnim delavcem, ki so vam z veseljem na voljo.

Ko začutimo močna, neprijetna čustva ali nas obhajajo negativnih misli, si lahko pomagamo z vajami čuječnosti. Vaja STOP nam lahko pomaga, da izstopimo iz misli, v katerih nastajajo ponavljajoči se katastrofalni scenariji ali ko nas preplavljajo močna, neprijetna čustva.

Maja Bajt (B.l) – Skrb zase v Društvo psihologov Slovenije


Zdaj pa še obljubljena vaja – VAJA STOP.

Vajo si v spomin lahko prikličemo z besedo STOP. Vsaka črka predstavlja njen korak. (Bajt b. l.):

  • S – Stop. Ustavi se za trenutek.
  • T – Trenutek za dih. Le opazi nekaj svojih vdihov in izdihov.
  • O – Opazuj svoje misli, čustva, telesne občutke, zunanje dražljaje, kot so zvoki, barve, vonjave. Bodi v tem trenutku in le opazuj, kaj se dogaja z odprtostjo in ne- presojajočim, sočutnim odnosom.
  • P – Pojdi naprej v dan z zavedanjem, ki si ga ravnokar dosegel/la.

V kolikor želite dostopati do več podobnih zapisov, člankov, ki so razbremenilne narave, se lahko pridružite FB skupini »FUDS skupaj zmoremo 2020/2021«, in sicer na povezavi: https://www.facebook.com/groups/718515922089608.