You are currently viewing 3-je nasveti za pravo in lažjo izbiro študija

3-je nasveti za pravo in lažjo izbiro študija

  • Post category:FUDŠ Blog

V današnji objavi smo pripravili pregled treh najpomembnejših smernic, s katerimi si lahko pomagate pri izbiri študija.

Najprej bi vas želeli nagovoriti z nekaj vprašanji, s katerimi ste se že ali pa se še boste soočili, ko bo čas za odločitev študija.

Verjamemo, da smo v mladih letih vsi sanjarili o najrazličnejših poklicih. Želeli smo postati vsak tisti, s katerim smo imeli lepo izkušnjo oz. nam je bila njegova dejavnost všeč.

Določeni posamezniki izbor študija pogojujejo z morebitnimi pozicijami, ki bi jih lahko ali pa jih čakajo na koncu izobraževanja. Drugi svoje interese in zanimanja postavijo na prvo mesto in tako študiju dodajo pravo noto zaradi samozavestnega zanimanja za določeno stroko.

Veliko takšnih kandidatov se pred končno odločitvijo zagotovo sooči s vprašanji, kot so: ”Kako naj izberem pravo področje študija? Ali bodo točke mature zadostovale za vpis na prvo zapisano željo? Ali je naziv iskan med poklici?”

Kako in kje začeti?

Na spletu je mogoče zaslediti veliko vprašalnikov, s katerimi si lahko pomagamo pridobiti jasnejšo podobo našega zanimanja. Teh ne smemo uvrščati med najkvalitetnejša orodja, lahko pa jih uporabimo za ožje smernice razmišljanja. Učinkovito si lahko pomagamo s pomočjo točkovne opredelitve, ki nam jo profesorja Bill Law in A. G. Watts predstavita že leta 1977 v literaturi z naslovom  »Schools, Careers and Community: A study of some approaches to careers education in schools«.

Štiri ključne točke, ki nam jih narekuje točkovni model profesorja A. G. Wattsa, so razdeljene na:

  • samozavedanje,
  • priložnost za ozaveščanje,
  • odločanje o učenju,
  • prehodno učenje.

1. Samozavedanje – začeti je treba pri sebi

Prvi nasvet je zagotovo poznavanje samega sebe. Samozavedanje za stvari, ki jih počnemo z veseljem, nas navdušujejo ali motivirajo. Kaj radi počnete v prostem času? Kaj vzbuja vaš interes? V čem ste boljši v primerjavi z drugimi? Ali vas kdo redno pohvali za določeno stvar, pa vam je to že samoumevno? Vprašajte se po prihodnosti. Kaj so vaši cilji? Kaj bi želeli v življenju početi in kaj je tista stvar, ki vas zares motivira? Imate mogoče kakšnega vzornika?

Če tavate v temi, lahko začnete v nasprotni smeri. Pomislite na vse tiste stvari, za katere nimate interesa, vam gredo na živce ali se jih v veliki meri otepate. No, te bodo zagotovo takoj prečrtane na seznamu želja.

Na naši fakulteti vodimo tudi individualne pogovore z bodočimi študenti in jim tako delimo nasvete. Na vsa vaša vprašanja bodo z veseljem odgovorile sodelavke v referatu in vam pomagale razjasniti vsakršno podrobnost. Za več informacij nam lahko pišete na referat@fuds.si ali pokličete na: +386 5 907 34 61.

2. Ozaveščenost – poznavanje okolja, ponujene možnosti in dogodki

Raziskujte po vseh kanalih. V današnjem času imamo nešteto možnosti. Fakultete predstavljajo svoje programe na različnih platformah. Za podrobnejše informacije pa priporočamo obisk spletnih strani posameznih fakultet, kjer si zagotovo lahko ustvarite najboljšo podobo željenega programa oz. željene vpisne smeri. Med akademskim letom se lahko večkrat udeležite organiziranih informativnih dnevov, trenutno pa so ti zaradi posledic novega koronavirusa dostopni kar z domačega naslonjača. Kot veliko izobraževalnih ustanov smo tudi na FUDŠ poskrbeli za on-line informativne dneve. Le-ti bodo študentom na voljo tudi v mesecu avgustu in septembru. Udeležba takšnega dogodka je velika odskočna deska za dobre nasvete o študiju.

Dobro preberite pogoje za vpis na fakulteto. Ti se lahko skozi študijska leta tudi spreminjajo. Pregledate lahko tudi zaposlitvene možnosti z nazivi po končanem študiju ali pa predhodno preizkušate področje dela. Takšno ravnanje vam bo zagotovo olajšalo izbiro pravega študija. V pomoč so vam lahko tudi nasveti profesorjev ali svetovalne službe na srednjih šolah.

O študiju se pozanimajte pri prijateljih, znancih ali sorodnikih. Vendar bodite pozorni, vsak posameznik si mnenje ustvari po svoji izkušnji. Morebiti bo vaša drugačna.

Alumni klub

Na naši fakulteti deluje tudi Alumni klub, v katerega so včlanjeni redni, častni in podporni člani. Alumni klub je združenje diplomantov, magistrantov, doktoratov in visokošolskih učiteljev. S pripadniki različnih generacij študentov izbrane fakultete se tako lahko temeljito pogovorite o podrobnostih študija. Nasveti iz prve roke so vedno najučinkovitejši. Za več informacij pišite na e-naslov: karierni.center@fuds.si

Posebne prilagoditve študija

Če se profesionalno ukvarjate s športom, ste umetnik/-ica ali imate mogoče posebne potrebe, se predčasno pozanimajte, kakšne prilagojene možnosti so vam na razpolago. S statusom športnika ali kulturnika si lahko na fakultetah omogočite določene prilagoditve glede načina študija. Če se najdete v zgornjem zapisu, ne pozabite na vsa potrebna dokazila, ki so potrebna pri oddaji vpisnega lista.

Tujina

Če imate željo, da bi študij izkusili tudi v tujini, vam priporočamo, da predhodno pregledate fakultetne programe za mednarodna sodelovanja. Vse fakultete namreč ne omogočajo možnosti študija v tujini. Fakulteta za uporabne družbene študije je za mobilnost študentov povezana s programi Erasmus+ in Ceepus. Za več nasvetov o tujini pokličite ali pišite v referat.

Navsezadnje imejte vi končno odločitev! Samopresoja je vedno najboljša. Spodbudite se kritično razmišljati in razviti svoj pogled na prebrane in slišane informacije oz. nasvete.

3. Odločanje o učenju, zastavljeni cilji in sprejemanje odločitev

O študiju se začnite zanimati dovolj zgodaj. Morebiti vas pri poizvedovanju določene informacije presenetijo in boste zato primorani iskati ustreznejšo smer. Zavedamo se dejstva, da je za današnjo populacijo smer študija težka izbira. Procesi odločanja se zamikajo v kasnejša obdobja, zato smo včasih, zaradi nezanimivega študijskega programa, le-tega prisiljeni zamenjati.

Naj vas takšen pripetljaj na ustrahuje. Če ste prišli do tega spoznanja, je to samo pozitivna stvar za vas. Namreč, sedaj veste, kaj je tisto, kar vas bo pripeljalo do vaših zastavljenih ciljev.

Vztrajajte! Kot na vsaki poti se vam tudi pri procesu izobraževanja lahko zgodijo vzponi in padci. Takrat pomislite na vso prehojeno pot, zastavljene cilje in ohranite vztrajnost v sebi.

Najbolje se obrestuje naložba v znanje. (Benjamin Franklin)

Vse bodoče študente vabimo, da se v primeru zanimanja za študij na Fakulteti za uporabne družbene študije prijavijo na individualni posvet, ki vam ga omogoča naš karierni center. Potrudili se bomo, da bi vam približali izkušnjo študenta, še preden boste to postali.
Za vse informacije smo vam na voljo na telefonski številki +386 5 907 34 61 ali preko elektronske pošte referat@fuds.si.