You are currently viewing 5 mesecev na Freie Universität Berlin – Katarina Ratej

5 mesecev na Freie Universität Berlin – Katarina Ratej

Katarina Ratej, zdaj že diplomantka študijskega programa Medkulturni menedžment, je izkoristila 5 mesecev študija na Freie Universität Berlin, kjer je v sodelovanju s tamkajšnjimi mentorji nastajalo njeno magistrsko delo. Vtisi njene Erasmus+ izkušnje so zbrani v spodnjem zapisu

Moja izkušnja Berlina se je pričela že nekaj let nazaj, ko sem si želela, da bi delček svojega študija preživela v Berlinu. Ko je naša fakulteto pred malo več kot enim letom podpisala sporazum z eno naj priznanih fakultet ne samo v Berlinu temveč tudi po celi Evropi, Freie Universität, povrhu vsega pa sem bila še izbrana za izmenjavo, sem bila presrečna! Ker sem 1. stopnjo bolonjskega študija zaključila na Oddelku za prevajalstvo na FF, sem si želela, da bi nadgradila še svoje znanje nemškega jezika. Ker sem veliko let že preživela v tujini, v angleško-govorečih državah, sem si želela, da določen del študija preživim še v Nemčiji.

Foto: Potepanje po Leipzigu (osebni arhiv Katarine Ratej)

Freie Universität je ogromna fakulteta in celoten ”campus” se razteza od ene postaje podzemne železnice do druge. Včasih je potrebno prehoditi kar kakšen kilometer ali dva, da pride študent iz enega predavanja na drugega. Ampak to ni ovira, saj so predavanja zelo zanimiva in profesionalna, profesorji pa visoko razgledani posamezniki, ki so tudi sami kar nekaj let svojega študija preživeli v tujini, veliko pa jih je tudi delovalo v različnih državah sveta. Všeč mi je bilo, da so bila nekatera predavanja v nemškem,
druga pa v angleškem jeziku.

Nadvse mi je bilo zanimivo, da sem spoznala ljudi iz vseh državah sveta, še posebej pri predmetu iz nemščine, kjer je bilo študijsko delo zelo pestro: od predstavitev, pisanja esejev, preverjanja znanja slovnice, do konverzacije. Prav vsak predmet je vseboval neko prezentacijo kot pogoj za zaključek študija pri dotičnem predmetu. Sprotno delo je bilo zelo zaželeno in me spominja na ameriški način študija, kjer se morajo študentje v naprej pripraviti na naslednjo študijsko uro, s tem, da preberejo material v t.i. ”Blackboard” (spletna stran, namenjena za študente na FU) in da lažje sledijo debati, ki sledi na predavanju. Nemci so seveda zelo točni, vedno se je ura pričela točno ob določenem času, tukaj zamujanja res ni. Tudi sicer so zelo vestni, predmeti kar obsežni, ampak z dobro pripravo je to poplačano.

Berlin je multikulturno mesto, vsi govorijo angleško, seveda pa zelo radi slišijo v kolikor znate tudi sami kaj nemščine. Zdi se jim super in vam ne bodo prav nič zamerili morebitnih napak. V mestu je polno dogajanja, za vsak okus se najde kaj. Od klubov, plesa, parkov, restavracij in kavarn za vsak okus, takih in drugačnih aktivnosti. Pohvaliti moram delovanje t.i. International Club-a, ki deluje v okviru FU. Ob članstvu v ta klub si lahko študent izbere določene izlete, kamor potujete skupaj z ostalimi študenti. V našem (zimskem) semestru smo obiskali dve veliki nemški mesti, se odpravili na baletno predstavo, na sejem Grüne Woche, imeli pravi ameriški Thanksgiving, se odpravi v podzemlje Berlina, kjer smo raziskovali preteklost v času po 2. sv.v. vse do padca Berlinskega zidu … skratka, ponudbe je ogromno.

Vsem, ki se boste odpravili na izmenjavo v Berlin, priporočam, da ste odprti za spoznavanje nove mentalitete, dovzetni za priložnosti, ki jih nudi samo mesto Berlin. Ljudje so prijazni, mesto je varno, seveda pa previdnost ni odveč. Sama sem v časi izmenjave kakšen dan med vikendom za popestritev in iz radovednosti, da spoznam še druga mesta, skočila tudi na izlet v nekatera mesta v Nemčiji. Ogledala sem si mesta Hamburg, Leipzig, Dresden in Stuttgart. Nemčija je fantastična, vsem želim izjemno izkušnjo, z malce drznosti in poguma!

Katarina Ratej