You are currently viewing Utrinki iz Erasmus+ mobilnosti – Petra Kleindienst

Utrinki iz Erasmus+ mobilnosti – Petra Kleindienst

Erasmus+ program postaja čedalje bolj razširjena oblika mednarodne izmenjave, ki omogoča, da študentje določeno obdobje študija preživijo v tujini. Mladi se za izmenjavo večinoma odločajo zaradi pridobivanja novih znanj in izkušenj, razvijanja svojih sposobnosti, pridobivanja novih poznanstev, spoznavanja tujih kultur ter učenja tujih jezikov. Mednarodno pridobljene izkušnje vsakemu študentu zagotovo koristijo na karierni poti, hkrati pa predstavljajo izvrstno doživetje iz akademskega in družbenega aspekta ter odlično priložnost za osebnostno rast in razvoj posameznika.

V študijskem letu 2016/17 sem se tudi sama odločila za študijsko prakso na Central European University (CEU) v Budimpešti in vesela sem, da lahko svojo izkušnjo delim z vami. Namen tega prispevka je ponuditi nekaj praktičnih informacij študentom, ki se boste odpravili na Erasmus+ izmenjavo. Vsem tistim, ki se o izmenjavi še odločate, pa svetujem: »Do not think twice, just do it!«.

Central European University (CEU)

Madžarska prestolnica je prepoznana kot vse bolj priljubljena destinacija za študente, ki si želijo nekaj časa preživeti v tujini. Mlade tja privablja ne le visok ugled univerz in drugih izobraževalnih institucij, temveč tudi izjemna kulturna perspektiva mesta in fantastično nočno življenje. Moja Erasmus+ izkušnja se je začela že kar nekaj mesecev pred začetkom same izmenjave, ko sem oddala svojo Erasmus prijavo. Urejanje dokumentacije zahteva nekaj vloženega truda, zato si za oddajo prijave vzemite potreben čas. V sklop tega postopka spadajo zbiranje kopij vaših osebnih dokumentov; pridobitev ustreznih potrdil o vaših preteklih in trenutnih študijskih dosežkih; kreiranje motivacijskega pisma; opravljanje testa tujega jezika (»OLS Language Test«); urejanje zdravstvene dokumentacije ter sklenitev Learning Agreement-a s FUDŠ in izbrano institucijo vaše izmenjave. Predložitev vseh zahtevanih dokumentov in izvirno motivacijsko pismo predstavljata obetavne možnosti za pozitiven odgovor izbrane institucije. Študentom je ves čas na voljo Erasmus koordinatorka na FUDŠ, mag. Jasmina Jakomin, ki hitro in učinkovito pomaga pri prijavi, ter prijazno nudi nasvete in pomoč v teku celotne Erasmus izmenjave.

Po odobritvi moje prijave za študijsko izmenjavo, se je začelo iskanje namestitve. Zaradi izjemno velikega števila tujih študentov v Budimpešti mi iskanje stanovanja ni predstavljalo velikih težav. Na voljo je veliko število Facebook skupin, preko katerih najemodajalci oglašujejo sobe in stanovanja za prihajajoče študente po relativno ugodnih cenah. Sama sem se poslužila spletnega portala Airbnb, ki se je v mojem primeru izkazal za ugodnejšo možnost, saj so sobodajalci ponujali dokaj velik popust ob najemu sobe za daljše obdobje.

Prvi dan izmenjave sem se srečala z Erasmus koordinatorko na CEU, ki mi je razkazala prostore univerze in mi dala številne praktične napotke za študij na univerzi. Seznanila me je z mojim novim elektronskim naslovom, ki je bil zame odprt s strani CEU, in na katerega sem v teku izmenjave prejemala obvestila o študiju in dogodkih na CEU. Predala mi je tudi študentsko kartico, s katero mi je bil omogočen vstop v univerzo. Namen moje izmenjave je bila študijska praksa na doktorskem študiju, kar pomeni, da sem bila primarno usmerjena v pisanje doktorske disertacije. Pri tem me je usmerjal mentor prof. dr. Nenad Dimitrijevic, v veliko pomoč pa mi je bila bogata knjižnica CEU. Ta knjižnica se ponaša s prenovljenimi prostori in novo IT opremo, ter s svojo spodbudno atmosfero nudi odlično okolje za učenje in delo. V knjižnici je na voljo impresivno veliko število enot literature, kar predstavlja učinkovito podporo pri poučevanju, učenju in raziskovanju. Za vse tiste študente, ki želijo izpopolniti svoj slog akademskega pisanja, je na voljo »Academic Writing Center«, kjer se  svetovalci v okviru individualnih srečanj posvetijo izdelkom študenta in predlagajo možne izboljšave.

Notranjost CEU knjižnice

Budimpešta vas bo očarala s pravljičnimi stavbami, osupljivo arhitekturo in bogato zgodovino. Dih vam bosta zagotovo vzela Parlament in Grajski hrib, ki ju povezuje Szenchenyijev verižni most. Budimpešta se pojavlja  visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, saj se ponaša s številnimi atrakcijami, kot so na primer Budimski grad, Matijeva cerkev, Ribiška trdnjava, Citadela na Gellertovem hribu, Državna opera, Trg junakov, Margaretin otok, Parlament (Orszaghaz), Trg svobode, Szenchenyijev most, Mestni park, Ulica Vaci (Vaci utca),Termalna kopališča (Gellert, Kiraly, Szenchenyi, Lukacs in Rudas), Bazilika Sv. Štefana, Sinagoga na ulici Dohány.

Na splošno so cene v Budimpešti nižje kot v Sloveniji, potrebno pa je upoštevati, da nekoliko variirajo glede na lokacijo izbrane trgovine, restavracije itd. Po dveh tednih življenja v Budimpešti boste zagotovo odkrili nekaj restavracij, kjer boste za odlično kosilo plačali 3-5 EUR (študentskih bonov ne poznajo), v nekaterih barih pa boste za pivo odšteli celo manj kot 1 EUR. Uradna valuta Madžarske je madžarski forint (HUF). Za 1 EUR boste po trenutnem menjalnem tečaju prejeli približno 310 HUF.   

Budimpešto odlikuje izvrsten javni promet, ki je hiter in točen. Imajo najstarejšo podzemno železnico v Evropi, tramvaje, vlake in avtobuse. Javne prometne povezave znotraj mesta so resnično odlične, zato vožnjo z avtom odsvetujem. S študentsko kartico, ki jo boste prejeli na CEU, lahko dobite popust pri nakupu mesečne vozovnice, in za uporabo vseh razpoložljivih prometnih povezav na mesec odštejete pičlih 12 EUR.

Pestro študentsko življenje je zagotovo ena od kvalitet madžarske prestolnice. Medtem ko čez dan študentje zapolnjujejo knjižnice in kavarne (za delo v mirnem okolju svetujem Book Cafe ali Cat Cafe), pa ponoči študentsko življenje resnično oživi. Posebna atrakcija so t.i. ruševinski pubi (najstarejši med njimi Szimpla Kert), na voljo pa je tudi ogromna izbira drugih pubov, barov, klubov in lokacij z živo glasbo. V kolikor boste v času vaše izmenjave tudi izletniško razpoloženi in vam bo vaš študij to časovno dopuščal, se lahko udeležite enega izmed številnih izletov za Erasmus študente v organizaciji CEU.

Študijska izmenjava na CEU omogoča kakovosten študijski napredek in nudi ogromno priložnosti za razvoj posameznika na številnih področjih njegovega življenja. Vsaka izkušnja, pridobljena v mednarodnem okolju, bo zagotovo razširila vaša obzorja in odprla nove življenjske perspektive. Sanje so zato, da jih uresničujemo, zato si dovolite sanjati in se ne ustavljajte na poti k uspehu!

Petra Kleindienst
Fakulteta za uporabne družbene študije
Študentka doktorskega študijskega programa Sociologija, 3. letnik

 »Find life experiences and swallow them whole. Travel. Meet many people. Go down some dark alleys. Try everything. Exhaust yourself in the glorious pursuit of life.« (Lawrence K. Fish)