ERASMUS+ PRAKSA V TUJINI - AVSTRIJA

V drugem letniku študija na programu Socialni menedžment sem se odločil prijaviti na Erasmus+ prakso v tujini, ker sem verjel ne le, da mi bo ta izkušnja dobro prišla, ampak sem po končani praksi imel željo ostati zaposlen v podjetju.  Za Avstrijo sem se odločil, ker me je nanjo nagovoril mentor, ki se ukvarja z investiranjem  v nepremičnine kar me je že od nekdaj zanimalo in sem želel v prihodnosti sodelovati z njim. Tako sem se v juniju, torej pred zaključkom drugega letnika prijavil na razpis za izmenjavo v tujini in nanj tudi bil sprejet.

 

Foto: sodelavci na podjetju Fercam (osebni arhiv Bojan Kuhar)

 

Prvi korak po potrditvi sprejetja na prakso je bilo seveda iskanje podjetja, ki bi mi ponudilo možnost opravljana dvomesečne prakse. Pri iskanju sem se osredotočal na vrsto dela, ki me zanima in s katero se želim v prihodnosti ukvarjati ter znanje katerega sem želel v prihodnosti se poglobiti. Svoje iskanje sem začel na spletni strani erasmusintern.org, vendar sem hitro ugotovil da Avstrija kot država večino svojih številnih praks ponuja izključno avstrijskim študentom oziroma je glavni pogoj za sprejem v podjetje odlično znanje nemščine (vsaj na nivoju B2/C1). Avstrija je namreč še vedno ena izmed držav, kjer pošiljanje CV-jev v angleščini in najem delovne sile, ki ne govori nemščine se ni postalo norma.

Tako sem se odločil za iskanje prakse preko t.i. »intership providerja« torej podjetja oziroma organizacije, ki v zameno za plačilo posamezniku najde prakso po želji. Za vse, ki nameravate prakso iskati na Dunaju priporočam organizacijo Amadeus, ki je glede na ostale posredovalce praks cenovno ugodnejša in ponuja širok nabor podjetij, ki ponujajo prakse tudi angleško govorečim študentom. Organizacija mi je poslala podatke o podjetju, ki je ustrezalo mojim zahtevam in z njimi sem podpisal Training Agreement.Na tem mestu želim bodoče iskalce prakse opozoriti, da se lahko zgodi, da podjetje v katerem boste delali ne bo nudilo vsebine prakse, ki je 100% enaka vašim zahtevam. V mojem primeru je pogoj za prakso bil, da začnem z delom v transportu, s tem da imam po dveh mesecih možnosti redne zaposlitve in kasneje premika v prodajni oddelek. Menim, da se glede na vase želje in cilje splača malce potrpeti.

Nato je bilo na vrsti iskanje nastanitve. Avstrija ima nastanitve za (tuje) študente zelo dobro organizirane in tudi izjemno lepo opremljene (beri: 10 let star študentski dom, ki je bolj podoben hotelu in nič kaj podoben našim domovom). Organizacija, ki omogoča tujim študentom iskanje nastanitve po celotni državi se imenuje Österreichischer Austauschdienst (OeAD), ki na svoji spletni strani ponuja zelo preprosto izbiro nastanitve (izbereš mesto, prve tri zelje in izpolniš prijavo, po potrditvi se plača kavcija, vsa vprašanja oziroma spremembe pa se lahko uredijo preko spletne platforme, kar omogoča hiter kontakt).

Glede transporta: Dunaj ima odlično organiziran javni transport (podzemna, tramvaj in avtobusi), studenska mesečna karta pa stane 15 eur na mesec za vse oblike transporta (možnost nakupa samo vozovnice za en semester). Vendar pa v primeru prevoza na lokacijo v oziroma izven mesta predlagam uporabo avta (na avtocesti je veliko radarjev, aplikacija Speed Cameras by Cygic je zelo uporabna za vse ljubitelje dinamične vožnje, prav tako je koristno vedeti, da smo mi ena redkih držav, kjer lahko na občino pošlješ »potrdilo, da je nekdo drug upravljal z vozilom v času prekrška«).

Sama praksa je trajala dva meseca (marec – maj 2018), v mednarodnem podjetju, kjer sem imel priložnost sodelovati s sodelavci različnih narodnosti in kultur, ter spoznati delo s katerim se podjetje ukvarja. Življenje v drugem mestu in drugi državi ponuja spoznavanje kulture, kulinarike, običajev, navad in načina življenja, na kar se bom osredotočil v drugem delu tega prispevka.

Delo: Avstrijci so veliko bolj deloven narod kot mi (tega stavka se ne da olepšati). Delovna disciplina in navade so tukaj veliko bolj razvidne kot pri nas, kar se pozna pri vseh vrstah poklicev in ljudi z različno izobrazbo. Zanimiv je podatek, da je tu pavza neplačana, torej je normalni delovni čas 8 - 16:30, malica in prevoz pa so plačani samo v določenih podjetjih – po drugi strani pa po zakonu dobite 13. in 14. plačo, v nekaterih podjetjih tudi 15. in 16. plačo, tako da je motivacija za delo seveda tudi višja. Za vse, ki nameravate po praksi oziroma izmenjavi nadaljevati študij oziroma delo, je na voljo veliko močnejši trg dela, študij na državnih univerzah pa je za državljane RS brezplačen (glede na pogodbo o brezplačnem izobraževanju državljanov nekdanje Avstro-Ogrske monarhije).

Mesto: Dunaj ima 1,7 mio prebivalcev, kar je po mojem mnenju super, saj to pomeni da je dovolj velik za dobro mednarodno trgovino, po drugi strani pa ne spada med največje evropske metropole v katerih potrebuješ za prevoz preveč časa. Glede da je ena izmed najstarejših evropskih metropol in središče klasične umetnosti predlagam da za začetek obiščete Opero, Schwedenplatz in Karlsplatz, sprehod ob Donavi, Mariahilfestraße (shopping), itd. Nočno življenje je seveda tudi dobro zastopano, vsak Bezirk ima na voljo različne bare / klube in pa kavarne, ki pa se cenovno zelo razlikujejo (primer: pivo v samem centru stane do 10 eur, medtem ko bi za isto 3 km izven plačali 3 eur).

Za vse, ki imate radi potovanje pa je najbližje mesto Dunaju v tujini Bratislava, do katere z avtom potrebujete slabo uro, možni pa so tudi vikend izleti v Budimpešto, itd.

Mesto predstavlja dom ljudem različnih narodnosti (od 1,7 milijonov prebivalcev jih je kar 300.000 iz bivše Jugoslavije, se 300.000 pa je Turkov, tako da lahko na cesti slišite različne jezike, veliko pa je tudi restavracij s tujo hrano) – tu gre pripomniti, da so tujci veliko bolje socializirani kot pri nas.

Ostalo: Predvidevam, da vas je večina že bila na Dunaju, tako da tega prispevka ne bom preveč razvlekel, za tiste ki pa se niste in nameravate iti – veliko stvari je podobnih kot v LJ (vreme, gostoljubnost, arhitektura), v kolikor boste bivali v študentskem domu boste imeli možnost spoznati veliko študentov različnih kultur, ob prihodu potrebujete samo Meldezettel (potrdilo o začasnem bivališču, ki ga v roku 3 dni vzamete na upravni enoti – tukaj ni čakalnih vrst J).

Upam da boste na vaši izmenjavi uživali, za tiste ki pa bi radi dodatna vprašanja sem dostopen na e-mailu.