10. slovenska družboslovna konferenca

V Novi Gorici je od 20. do 22. septembra potekala 10. slovenska družboslovna konferenca.

Dogodek se je odvijal pod naslovom »Družbene transformacije, v katerih živimo: med povezanostjo in razdrobljenostjo« in je povezal strokovnjake iz 23 držav (Avstralija, Bangladeš, Češka, Črna gora, Egipt, Estonija, Gruzija, Indija, Italija, Irska, Izrael, Kitajska, Latvija, Litva, Moldavija, Poljska, Romunija, Rusija, Ukrajina, Slovenija, Srbija, Velika Britanija, ZDA).

Vabljeni govorci dr. Petr Jehlička z Odprte Univerze v Veliki Britaniji,  dr. Martin Mendelski  z Inštituta Maxa Plancka v Nemčiji in prof. dr. Frane Adam s slovenskega inštituta  IRSA se kot strokovnjaki za družbene spremembe uvrščajo v sam vrh mednarodne sociologije oziroma družboslovja in so na konferenci navdušili vse zbrane z njihovimi predavanji.

Osrednji problemi, ki so se jih na konferenci dotaknili, so bili med drugim rastoči politični populizem, mednarodne migracije in njihovi družbeni učinki, različne delitve in neenakosti v dobi globalizacije ter kako se z njimi soočati. Čeprav gre za poglede iz različnih zornih kotov in iz različnih delov sveta, se je večina izmed njih izkazala tudi kot izjemno aktualna tudi za današnjo Slovenijo. Opozorjeno je bilo na usodno družbeno delitev med tistimi, ki imajo od globalizacije in tehnološkega razvoja izjemne koristi in se tega tudi zavedajo, in tistimi, ki se čutijo iz teh procesov izključeni ali celo ogroženi zaradi njih. Tudi v tem so razlogi za rast političnega ekstremizma in populizma.

SSSC konferenca velja za enega najbolj internacionaliziranih dogodkov slovenskega družboslovja, ki je potekala v soorganizaciji Odbora za upravljanje z družbenimi spremembami (MOST) pri Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO in Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Tokrat je bil dogodek združen z redno konferenco mednarodnega raziskovalnega omrežja, ki se v okviru Evropskega sociološkega združenja ukvarja s temo družbenih sprememb, še posebno v nekdanjih socialističnih državah Srednje in Vzhodne Evrope.

Nekaj utrinkov s konference si lahko ogledate na priloženih fotografijah.

SSSC konferenca 2