Mateja Rekizr. prof. dr. Mateja Rek

Kontakt

teja.rek at fame.si

Govorilne ure

po dogovoru.

Sodelovanje pri predmetih dodiplomskega študija

Sodelovanje pri predmetih podiplomskega študija

Življenjepis

Rojena v Slovenj Gradcu leta 1976. Diplomirala leta 2000 iz kulturologije in komunikologije - smer trženje in tržno komuniciranje na Fakulteti za družbene vede, magistrirala leta 2003 iz menedžmenta neprofitnih organizacij na Fakulteti za družbene vede, naziv doktorice znanosti na področju sociologije pridobila leta 2008 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Med leti 2000 in 2004 je bila zaposlena kot manager na Open Society Education Programs - South East Europe (OSEP-SEE), med leti 2004 in 2008 je delala kot mlada raziskovalka in asistentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (na Centru za teoretsko sociologijo), od oktobra 2008 pa dela kot visokošolska učiteljica na Fakulteti za medije v Ljubljani in na Fakulteti za uporabe družbene študije v Novi Gorici. Med leti 2009 in 2013 je bila dekanja Fakultete  za medije v Ljubljani.

Raziskovanje

Znanstvenega dela se loteva interdisciplinarno, raziskovalno se ukvarja predvsem s sledečimi temami: družbeno spreminjanje in razvoj, medkulturna analiza, aktivno državljanstvo in globalna/ transnacionalna civilna družba, (medijska) konstrukcija realnosti, medijska pismenost.

Izbrani projekti in programi:

  • Infrastrukturni program Fakultete za medije – zbiranje, vodenje in arhiviranje podatkov o medijski pismenosti (1. 1. 2013 – 31. 12. 2014), vodja programa, financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.
  • Socialni kapital in transfer znanja - temeljni raziskovalni projekt (1. 9. 2005 – 31. 8. 2008), vodja projekta red. prof. dr. Frane Adam, financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.
  • CONNEX: Network of Excellence: Efficient and Democratic Governance in a Multi-Level Europe (2004-2008). Raziskovalna skupina (RG) 5 – Social Capital as Catalyst of Civic Engagement and Quality of Governance. Evropski projekt je bil del 6. okvirnega programa.
  • DIOSCURI: Eastern Enlargement – Western Enlargement: Cultural Encounters in the European Economy and Society after the Accession (2004-2007). Projekt sta koordinirala Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) iz Dunaja in Central European University (CEU) iz Budimpešte. Projekt Dioscurij je bil prav tako del 6. okvirnega programa Evropske komisije.

 

Bibliografija

« Nazaj